Hlavní obsah

Guvernér Rusnok: V tvrdém lockdownu nevidím přínos, řešení je jinde

Letos se vrátíme do normálu, říká guvernér ČNB Jiří Rusnok v rozhovoru pro Seznam Zprávy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Jsme optimisté. V polovině roku, až pandemie odezní, by se ekonomika mohla vracet k normálu, řekl guvernér ČNB Jiří Rusnok v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Článek

„Struktury společnosti a ekonomiky nejsou fatálně rozvráceny. Nejsme po válce ani doprostřed České republiky nespadla kometa. To by nabádalo k určitému optimismu. A my věříme a očekáváme, že by se ekonomika mohla postupně vracet k normálu,“ říká guvernér ČNB Jiří Rusnok v této části rozhovoru.

Ceny hypoték jsou na dně, odteď čekejte mírný růst

(první část rozhovoru s guvernérem Rusnokem najdete ZDE.)

Pro letošek počítá ČNB s růstem lehce přes dvě procenta. „Ale rozhodně to letos nebude stačit na to, abychom se vrátili na úroveň před pandemií. V naší prognóze máme nějaký ekonomický růst 2,2 procenta. Nicméně toto všechno je podmíněno samozřejmě předpoklady, že se podaří pandemii postupně v prvním pololetí zvládnout a ona začne odeznívat,“ uvedl guvernér pro SZ Byznys.

Rozvolnění, po kterém volá část byznysu, podle Rusnoka v současné situaci není namístě. Bez efektu by podle něj byl krátký úplný lockdown, který prosazuje předseda ČMKOS Josef Středula: „Já myslím, že toho zavření už jsme si užili dost a že máme vyzkoušeno, že to příliš nefunguje. Takže já osobně v tom nevidím tak velký přínos, že by to stálo za to. Je třeba zlepšit procesy očkování, testování, dodržování pravidel - než zavírat ekonomiku totálně, byť na pár dní.“

Co čeká Jiří Rusnok od roku 2021?

Nemá cenu si malovat věci na růžovo, i když by to asi mé pozici příslušelo. Ale ta situace není dobrá.

Proč by to příslušelo vaší pozici? Guvernér České národní banky má malovat situaci na růžovo?

Guvernér určitě nemá vyvolávat nejistotu a paniku. Ani to není namístě, tak špatná situace, kterou prožíváme, není. Z hlediska makroekonomického je ten rok zatížen obrovskou nejistotou. My sami jsme relativní optimisté a očekáváme, že po odeznění všech pandemických problémů v prvním a částečně druhém čtvrtletí by se ekonomika a společnost mohly rychle vracet do normálu.

Foto: Jan Mihaliček

Jiří Rusnok ve studiu SZ Byznys v Burzovním paláci v Praze.

Struktury společnosti a ekonomiky nejsou fatálně rozvráceny, nejsme po válce ani doprostřed České republiky nespadla kometa. To by nabádalo k určitému optimismu. A my věříme a očekáváme, že by se ekonomika mohla postupně vracet k normálu. Ale rozhodně to letos nebude stačit na to, abychom se vrátili na úroveň před pandemií. V naší prognóze máme nějaký ekonomický růst 2,2 procenta. Nicméně toto všechno je podmíněno samozřejmě předpoklady, že se podaří pandemii postupně v prvním pololetí zvládnout a ona začne postupně odeznívat.

A tomu vy věříte?

Tomu já částečně věřím, ale je to tak nepředvídatelné, že hlavu bych na to nedal, rizik je příliš mnoho. No a pokud se rizika budou realizovat ve větším rozsahu, tak to může být další ztracený rok s nulovým růstem nebo dokonce s dalším mírným poklesem. To je nějaký scénář jaksi neustupující pandemie. A to bude bolet více.

Část byznysu tvrdí, že ekonomika by se měla rozvolnit, nehledě na to, jak nepříznivě se pandemie u nás vyvíjí. Už to prostě trvá příliš dlouho. Jak se na to díváte vy?

Na to není žádná absolutní odpověď. Nikdo neví, co je větší škoda. Samozřejmě, že když vidíme, že nemocnice jsou téměř před kolapsem a jsme nejhorší v Evropě a možná na světě, tak asi mluvit o rozvolnění vypadá dost nepatřičně.

Není to cynické mluvit o rozvolnění v této situaci?

Cynické pro někoho asi ano, pro někoho naopak může být cynické to, že držíme část společnosti v určitém uzavření, ona nemůže realizovat svůj běžný ekonomický život, na kterém je závislá. A pokud nemá rezervy nebo už je vyčerpala, tak se dostává do existenčních problémů. Jsou tady jiní, kteří na toto musí odpovědět, na to já vám neumím říct něco rozumného.

Předák odborů Josef Středula naopak teď přišel s tím, že by se česká ekonomika měla na pár dní úplně uzavřít. Požaduje tvrdý lockdown včetně podniků. Co by pro ekonomiku znamenal?

Já myslím, že toho zavření už jsme si užili dost a že máme vyzkoušeno, že to příliš nefunguje. Takže já osobně v tom nevidím tak velký přínos, že by to stálo za to. Je třeba zlepšit procesy očkování, testování, dodržování pravidel - než zavírat ekonomiku totálně, byť na pár dní.

Co byste viděl jako podstatné pro to, aby se česká ekonomika mohla naopak co nejrychleji vrátit do normálu?

Očkování.

Jednoduchá odpověď. Takže na očkování to všechno záleží?

Podle mého názoru na tom všechno záleží. Samozřejmě já nemluvím o tom, co bude za dva tři roky, kdy teprve budeme vidět, jaká je efektivnost toho očkování, jak dlouho trvá imunizace, nakolik ji budeme muset opakovat a jak rychle se to naučíme zorganizovat, ale pro to krátké období roku, roku a půl, dvou let si myslím, že to všechno je o očkování.

A jak ještě může stát podpořit obnovu ekonomiky?

Tím, že nebude dělat fatální chyby, které budou zbytečně prodlužovat pandemii.

Jako například?

No například, že očkujeme téměř nejpomaleji v Evropě. A tím, že to kapacitně nezvládáme. Myslím, že stát by měl rozumně ustupovat z podpůrných opatření. Dokud bude poptávka silně ochromená, tak by měl určitou podporu ekonomiky udržet. Na druhé straně, pokud se ukáže, že soukromá poptávka domácností, podniků je schopna rychle nastoupit, tak by měl být schopen z těch podpůrných opatření velmi rychle ustoupit. To vyžaduje od státu flexibilitu.

Kdy je ten moment?

Ten moment uvidíme poměrně rychle. Každý měsíc máme čísla o maloobchodním obratu, průmyslové výrobě, stavební výrobě, o službách. Máme nějaké předstihové ukazatele, které říkají, jak vidí průmysl, služby, doprava svoji poptávku, takže tam se dá relativně reagovat velmi pružně.

A vy ten moment zatím nevidíte?

Ne, ten zatím bohužel na horizontu prvního pololetí nevidím.

Reklama

Doporučované