Hlavní obsah

Gymnázium otevře unikátní obor pro budoucí piloty a letecké mechaniky. Obor podpořil i akrobat Šonka

Vznik oboru podpořil například i akrobatický letec Martin Šonka, který na letišti ve Starém Městě u Moravské Třebové trénuje.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na gymnáziu v Moravské Třebové v roce 2019 otevřou unikátní středoškolský obor, který si klade za cíl vychovávat nové piloty či letecké mechaniky. Obor technického lycea má být jediným svého druhu v republice. I proto vedení školy i Pardubického kraje věří, že Ministerstvo školství vznik nového oboru schválí.

Článek

Velikou výhodou studia v Moravské Třebové bude především průprava pro zisk pilotního průkazu či osvědčení pro údržbu letadel. „Je naším cílem, aby odborné hodiny ve škole byly započitatelné do těchto kurzů,” říká ředitelka moravskotřebovského gymnázia Alena Plocová.

Studenti lycea budou mít zhruba dvě třetiny předmětů společných s gymnazisty, zbylou třetinu pak bude zabírat odborná příprava. Na té by se měli podílet externí odborníci. „Ti budou z řad pedagogů vysokých škol, ale půjde také o takzvané odborníky z praxe, což budou lidé z místního aeroklubu,” dodává ředitelka. Vznik oboru podpořil například i akrobatický letec Martin Šonka, který na letišti ve Starém Městě u Moravské Třebové trénuje.

„Je to velmi dobré letiště, kterého bychom měli využít, škola se tímto oborem může velmi dobře profilovat,” říká hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD), který je jedním z autorů myšlenky výchovy budoucích pilotů a mechaniků právě na tamním gymnáziu. Vedení školy i kraje prověřovalo možnosti i mezi technicky zaměřenými vysokými školami. „Došli jsme k tomu, že v leteckém odvětví je nedostatek takto vzdělaných odborníků,” vysvětluje ředitelka Plocová.

Úkolem kraje a gymnázia nyní je, nechat daný obor akreditovat, hned poté by ho hejtmanství rádo propagovalo na různých školských veletrzích, neboť si od něj slibuje zájem studentů z celé České republiky. Přijímací řízení do prvního ročníku by se mělo uskutečnit na jaře roku 2019.

Reklama

Doporučované