Hlavní obsah

Havlíčkův Brod chce pro parkovací dům najít soukromého investora

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zastupitelé Havlíčkova Brodu v pondělí souhlasili se záměrem města, které chce nabídnout soukromému investorovi možnost stavby a dlouhodobého provozování parkovacího domu na městském pozemku.

Článek

Parkovací dům v ulici Na Výšině má pomoc řešit nedostatek parkovacích míst v severní části Havlíčkova Brodu bez toho, aby náklady neslo město. „Město na stavbu nyní nemá peníze, proto chceme soutěžit právo stavby,“ řekl místostarosta Zbyněk Stejskal (ODS). Dvoupodlažní stavba by měla mít podle studie 89 parkovacích stání. Jen hrubé odhady nákladů na její zbudování jsou 28 milionů korun, vyplývá z podkladů dnešního jednání zastupitelstva.

Podle Stejskala nebyl parkovací dům zařazen do plánu investic města. „Samozřejmě ale parkování Na Výšině je pro nás dost prioritní záležitostí, protože to sídliště, když bylo v době socializmu stavěné, nepočítalo s takovým množstvím aut, to parkování je tam velmi špatné,“ řekl Stejskal.

Investor, který parkovací dům postaví, ho bude moci až 50 let provozovat. „Následně by mohl on nebo jeho nástupce jednat o prodloužení smluvního vztahu, nebo by to musel za zůstatkovou cenu nabídnout k odkoupení městu,“ řekl Stejskal.

Parkovací kapacity v lokalitě Na Výšině má zvýšit i parkoviště, které město plánuje v zahrádkářské kolonii u Reynkovy ulice. „V letošním roce jsme uživatelům zahrádek oznámili, že tento městský pozemek už pronajímat nebudeme,“ řekl místostarosta Libor Honzárek (TOP 09). Město zatím zadalo zpracování projektové dokumentace. Příští rok by mohlo mít i stavební povolení. Kdy město parkoviště skutečně postaví, bude podle Honzárka záležet na jeho finanční možnostech, případně na možnostech získat na stavbu dotace.

Reklama

Doporučované