Hlavní obsah

Hacker ukradl data o vojenských dronech Reaper, nabízel je na webu

Video: Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Hacker pronikl do počítače kapitána amerického letectva a ukradl citlivé informace o amerických vojenských dronech. Ukázal to výzkum firmy zabívající se kyberbezpečností.

Článek

Dokumenty se týkají dronu MQ-9A Reaper, bezpilotního letounu americké armády, který slouží k průzkumu a likvidaci cílů. Data obsahují výcvikové materiály a také seznam personálu, který stroje obsluhuje a udržuje.

Ačkoliv se nejedná o utajené dokumenty, nepřátelům by podle výzkumníků mohly poskytnout informace o technických vlastnostech a slabinách této důležité technologie. Firma, která za výzkumem stojí, je přesvědčená, že za útokem stojí hacker ze Severní Ameriky. Bližší informace ale nesdělila. Ukradené dokumenty se prý pokusil prodat na takzvaném dark webu, do kterého nemá široká veřejnost přístup a který je nedosažitelný klasickými webovými vyhledávači. Americké úřady již únik vyšetřují.

Hacker pronikl do důstojníkova počítače tak, že zneužil zranitelnost jeho routeru. Ty jsou zranitelné, obvzvlášť pokud uživatel nezmění přednastavené heslo. Útok je další v řadě incidentů, kdy se hackerům podařilo ukrást dokumenty americké armádě nebo úřadům. Při jednom takovém útoku se například k hackerům dostala citlivá data o ponorkách a podmořských zbraních. Spojené státy z této krádeže obvinily Čínu.

Reklama

Související témata:

Doporučované