Hlavní obsah

Hackeři během Eurovize posílali falešné zprávy o útoku na Tel Aviv

Hackeři během Eurovize posílali falešné zprávy o útoku na Tel Aviv.Video: Eva Soukeníková , Reuters

 

Reklama

Pěvecká soutěž Eurovize ani letos není oproštěna od politiky. Přehlídka, která se koná v Tel Avivu, čiří vášně mezi Izraelem a Palestinou. Při úterním přenosu se na webové stránky televize nabourali hackeři s falešnou hrozbou útoku.

Článek

Úterní semifinále, ve kterém za Čechy bojovala kapela Lake Malawi, se neobešlo bez incidentu. Na stránkách televize, která show vysílala, se objevil falešný animovaný satelitní záběr, který ukazoval výbuch ve městě Tel Aviv. Na obrazovce se ukázaly nápisy „Hrozba raketové střely, prosím, schovejte se“ a „Izrael není bezpečný. Uvidíte”.

„Víme, že v jednu chvíli byla snaha ovládnout naše vysílání, očividně od Hamásu,” komentoval události ředitel televizní stanice KAN: „Ale do pár minut jsme byli schopni dostat situaci pod kontrolu.“ Samotné extremistické hnutí Hamás ale včerejší hackerské útoky nekomentoval.

Pěveckou soutěž provázejí i další vyhrocené incidenty týkající se problematického vztahu mezi Izraelem a Palestinou. Jedna z kampaní (The Boycott, Divestment, Sanctions), která nesouhlasí s pořadatelskou zemí, například vyzvala zpěvačku Madonnu, aby zrušila své vystoupení na sobotním finále. Ta jakékoliv spojení s politikou odmítla.

Reklama

Doporučované