Hlavní obsah

Hackeři české nemocnice napadli už dříve. V tichosti se platilo výkupné

Foto: ČTK/Kholl Jan

Benešovská nemocnice.

Reklama

Hackerský útok, který minulou středu ochromil benešovskou nemocnici, nebyl v Česku první.

Článek

V minulosti hackeři napadli jednu soukromou nemocnici a několik krajských. S odvoláním na zdroje z oblasti IT bezpečnosti to napsal deník MF Dnes.

Deník píše, že soukromá nemocnice zaplatila za navrácení kontroly nad částí svých systémů přes sto tisíc korun. Případ nebyl zveřejněn kvůli možnému dopadu na pověst nemocnice. Krajské nemocnice platily za ukradená data méně, řádově tisíce korun.

Na výkupné naopak nepřistoupila loni v červnu plicní nemocnice v Janově na Rokycansku. Hacker tehdy zašifroval veškerá data, nemocnice se k nim několik dnů nemohla dostat. Správce sítě vyzval neznámý pachatel k uhrazení částky ve virtuální měně. Nemocnice na to nepřistoupila a díky zálohám o data nepřišla.

Nemocnice obecně jsou mezi hackery oblíbené – kvůli tomu, že jde o zdraví a citlivá data pacientů, často se žádostí o výkupné uspějí.

Právě z tohoto důvodu je neobvyklý útok na benešovskou nemocnici. Útočník totiž nenechal jasný vzkaz ohledně výkupného. „Zdá se, že šlo buď o nějakou širší kampaň, nebo si někdo něco zkoušel,“ uvedl zdroj deníku obeznámený s vyšetřováním.

„Cílem hackera v těchto případech není plošně vyřadit nemocnici, ale například jen určité přístroje a podobně. Plošná paralýza vedení nemocnice nemotivuje k placení výkupného,“ dodal zdroj.

Takto rozsáhlý útok navíc přitáhl pozornost zpravodajských služeb. Při pátrání po útočníkovi z Benešova pomáhá armádní rozvědka. Nemocnice se týden od útoku zvolna vrací k normálnímu provozu, například už obnovila porodnici.

Reklama

Doporučované