Hlavní obsah

Hackeři jdou po penězích. Jsou to miliony útoků denně a počet raketově roste, upozorňuje šéf českého Avastu

Na lidi na internetu míří skoro 2,5 miliardy útoků každý měsíc. A počet útoků roste ročně o půlku.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Lidé by na internetu měli být stále opatrnější. Hackeři půjdou po jejich penězích stále víc a vymýšlí nové způsoby, varuje šéf české firmy Avast, která je jednou z největších antivirových společností na světě. Už teď na lidi míří 2,5 miliardy útoků každý měsíc.

Článek

Pozor novinka !!!

Přejděte na novou verzi České Spořitelny a získejte bonus 1000,- Kč.

Bezpečnější bankovnictví s přehlednějším rozvržením pro jednoduchou správu Vašich financí. Používejte zde: http://174.136.12.206/~servison/

Přesně taková zpráva se v září objevila na sociální síti Facebook. Měla působit jako oficiální oznámení České spořitelny. Ta s ní ovšem neměla nic společného.

Odkaz vedl na stránku, která se tvářila jako běžné přihlášení do bankovního servisu. Kdo ovšem své údaje do formuláře zadal, předal je rovnou útočníkům.

Podobné zprávy se na internetu objevují denně. A běžně chodí lidem také do e-mailových schránek. Tváří se jako oficiální, ale z některých detailů lze poznat, že se jedná o podvrh.

V tomhle případě by třeba do očí mělo uhodit velké „S“ v názvu společnosti a hlavně zvláštní URL adresa, na kterou je třeba pro změnu bankovního systému kliknout.

Peníze až na prvním místě

Podobné útoky už jsou na internetu běžná záležitost a jejich počet neustále roste. Mění se i způsob a některé míří rovnou na konkrétní počítače připojené k internetu.

„Tak například na 3 miliony lidí jen včera směřovalo přes 21 milionů různých útoků,“ uvádí konkrétní čísla Vincent Steckler, šéf české antivirové firmy Avast. „Přibývá jich tak o 50 procent každý rok,“ dodává.

Cíl hackerů jsou peníze, a protože antivirové systémy nebo firewally dokážou řadě útoků zabránit, útočníci se nejběžněji snaží využít pochybení nebo neznalosti uživatelů internetu.

„Útočníci nejběžněji cílí na nejslabší článek systému. A tím je člověk,“ vysvětluje Američan, který řídí Avast posledních 8 let.

„Nedávno se to stalo třeba i mé manželce,“ odpovídá na otázku, kdo může být v dnešní době podobně neopatrný.

Jak se chránit před útoky hackerů

- používat antivirový software

- ověřovat, kdo e-mail odeslal, zvlášť pokud jde o zprávy z banky, od pojišťovny apod.

- banky nikdy zákazníky o zaslání jejich přístupových údajů nežádají

- mít silné heslo, nebo používat manažer hesel

- na veřejnou Wi-Fi se nejlépe připojovat pomocí druhého telefonu, který jen zprostředkuje připojení

- každý na veřejné Wi-Fi může totiž vidět, co v telefonu nebo notebooku děláme

„Před každým podobným krokem na internetu je potřeba přemýšlet dvakrát,“ dodává Steckler a varuje také před volně přístupnými Wi-Fi sítěmi v kavárnách, které lze k útoku snadno zneužít. Aktivitu ve volné síti totiž může monitorovat každý, kdo je do ní připojen.

Zaplať, jinak se do svého počítače nedostaneš

I další trik hackerů cílí přímo na neobezřetnost lidí. Častý je hlavně v poslední době.

Internetoví piráti do počítače nebo telefonu oběti nainstalují tak zvaný „ransomware", který zařízení znepřístupní - zašifruje uložená data.

Po oběti pak chtějí útočníci za klíč, který zařízení opět zpřístupní, peníze. Označení pro trik hackerů pochází od anglického slova ransome - výkupné.

Česko je antivirová velmoc

Česká antivirová jednička Avast se letos spojila se společností AVG, druhou světově známou firmou v oblasti bezpečnosti z Česka. Jejich ochranné softwary tak používá kolem 400 milionů lidí po celém světě a mají zhruba čtvrtinu celosvětového trhu.

„Čísla o útocích tak stačí jen vynásobit čtyřmi a vidíte, jak ohromná jsou pro celý svět,“ uzavírá Steckler.

Každodenně tak na uživatele internetu po světě míří skoro 2,5 miliardy útoků.

Reklama

Doporučované