Hlavní obsah

Hackeři ukradli data ze serverů FBI. Chtějí zřejmě propuštění dalšího z nich

Hackeři ukradli data zaměstnanců FBI.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Osobní informace více než 23 000 lidí unikly na veřejnost po útoku hackerů. Více než tisícovka z nich unikla ze serverů americké FBI.

Článek

Nezisková organizace napojená na americkou FBI zjistila, že se zatím neznámým hackerům podařilo prolomit bezpečnostní systémy několika serverů. V důsledku toho se dostali k osobním údajům vládních pracovníků a ostatních uživatelů internetu.

Na konci minulého týdne zveřejnila hackerská skupina jména, popisy práce, e-mailové adresy a v některých případech i adresy bydliště 23 000 uživatelů internetu, ale právě také zaměstnanců FBI či úředníků z amerického ministerstva spravedlnosti.

Americká televize NBC zjistila, že hackeři mají ještě další citlivé materiály, které plánují prodat. Kromě toho mají v plánu dát nebezpečný ransomware k dispozici dalším hackerům.

Hackeři podle serveru TechCrunch zveřejnili osobní údaje federálních agentů i amerických policistů. Hackeři napadli tři webové stránky napojené na Národní akademickou asociaci FBI, tedy servery, které uchovávají data o tréninku zaměstnanců ve vedoucích pozicích, přičemž stáhli všechen jejich obsah. Hackeři uvedli, že stáhli více než milion dat, která se týkají několika federálních agentur a veřejné správy. Navíc avizují, že data zveřejní zcela zdarma kvůli jejich „zajímavosti“.

Server TechCrunch na šifrované síti kontaktoval jednoho z hackerů, který napsal: „Napadli jsme více než 1 000 stránek, teď zpracováváme data a brzy je prodáme.“ Hackeři dále napsali, že ke stažení bude ještě něco navíc kromě osobních dat. Na otázku serveru TechCrunch, zda může zveřejnění ohrozit zaměstnance FBI, odpověděli, že pravděpodobně ano.

Skupina hackerů s uveřejněním materiálů uvedla, že tiše pracuje už od roku 2014, až nyní ale podle nich přišel čas na změnu světa. Jedním z možným motivů útoku je požadavek na osvobození ruského kodéra Petera Levašova, vynálezce největšího spambota, s jehož pomocí infikoval stovky tisíc počítačů okolo roku 2010. Levašov bude šestého září tohoto roku souzen ve Spojených státech.

Reklama

Doporučované