Hlavní obsah

Hackeři z KLDR prý ukradli přísně tajné dokumenty jihokorejské armády

Hackeři z KLDR prý ukradli přísně tajné dokumenty jihokorejské armády.

 

Reklama

Hackeři ze Severní Koreje ukradli v loňském roce stovky jihokorejských přísně tajných armádních dokumentů. Mezi nimi také detailní plány pro vojenské operace. Jihokorejský Soul je vypracoval společně s Washingtonem. Napsal o tom jihokorejský list Čoson Ilbo. Mluvčí jihokorejské armády informace komentovat odmítl, uvedla agentura AFP.

Článek

Jihokorejský poslanec a člen branného výboru parlamentu I Čchol-hi uvedl, že hackeři z KLDR loni v srpnu a v září odcizili 235 gigabytů citlivých armádních dat.

Mezi nimi byl mimo jiné i takzvaný Plan 5015, tedy nejnovější akční plán pro případ vypuknutí války na Korejském poloostrově vypracovaný společně s Washingtonem. Tento plán zahrnoval například i postup k odstranění severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Soul zatím identifikoval jen zhruba 23 procent odcizených dokumentů, mezi nimi také například informace o každoročních společných cvičeních Jižní Koreje a Spojených států nebo o klíčových vojenských zařízeních a nouzových pokynech.

Situace na Korejském poloostrově se vyostřila kvůli testování desítek raket v posledních měsících a kvůli silně agresivní rétorice mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

KLDR také na začátku září provedla svou šestou a zatím vůbec nejsilnější jadernou zkoušku.

Nad Korejským poloostrovem v úterý večer přeletěly i dvě americké stíhačky. Podle agentury Reuters o tom informoval Pentagon s tím, že šlo o vůbec první noční přelet v doprovodu jihokorejských stíhaček. KLDR nedávno pohrozila, že sestřelí americké letouny v případě, že se přiblíží k jejímu území.

KLDR si připomíná výročí založení vládnoucí Korejské strany práce. Jihokorejští a japonští představitelé se obávají, že by Severní Korea při té příležitosti mohla provést další zbrojní test.

Reklama

Související témata:

Doporučované