Hlavní obsah

Hackeři zaútočili na obří síť potrubí. Nafta přestala téct

Foto: Unsplash.com

Ilustrační foto.

Reklama

Colonial Pipeline denně přepravuje asi 2,5 milionu barelů benzinu, nafty, leteckého paliva a dalších ropných produktů. Využívá k tomu síť potrubí v celkové délce zhruba 8850 kilometrů.

Článek

Americká společnost Colonial Pipeline, která je v USA největším provozovatelem potrubní sítě na přepravu ropných produktů, musela po útoku hackerů přerušit činnost. Síť produktovodů Colonial Pipeline přepravuje pohonné hmoty z rafinerií na pobřeží Mexického zálivu do lidnatých oblastí na jihu a východě Spojených států.

„Společnost Colonial Pipeline 7. května zjistila, že se stala obětí kybernetického útoku. Proto jsme iniciativně odpojili některé systémy, abychom hrozbu minimalizovali. Tím se přechodně zastavila činnost všech produktovodů,“ píše se v pátečním sdělení podniku.

Colonial Pipeline denně přepravuje asi 2,5 milionu barelů benzinu, nafty, leteckého paliva a dalších ropných produktů. Využívá k tomu síť potrubí v celkové délce zhruba 8850 kilometrů. Firma uvádí, že na zásobování východního pobřeží Spojených států pohonnými hmotami se podílí asi ze 45 procent.

Firma oslovila specialisty na kybernetickou bezpečnost, aby prošetřili rozsah škod. Obrátila se také na policii a další federální úřady. Jak dlouho bude síť produktovodů mimo provoz, firma ve svém stručném sdělení neuvedla. Agentura Reuters už v pátek informovala, že Colonial Pipeline odstavila hlavní potrubí na přepravu benzinu a některých dalších ropných produktů.

Ceny benzinu a nafty k okamžitému dodání z rafinerií na pobřeží Mexického zálivu při pátečním obchodování mírně klesly. Na komoditní burze NYMEX v New Yorku ale ceny obou kontraktů vzrostly více než cena ropy. Cena termínového kontraktu na benzin se zvýšila o 0,6 procenta na 2,1269 USD za galon, v případě nafty se cena zvýšila o 1,1 procenta a uzavřela na 2,0106 USD za galon. Galon má zhruba 3,8 litru.

Dlouhodobější dopady na ceny budou záležet na tom, jak dlouho zůstane síť Colonial Pipeline mimo provoz. Pokud se ropné produkty nedostanou do přepravního potrubí, mohly by se ceny na pobřeží Mexického zálivu ještě snížit. Naopak ceny v newyorském přístavu patrně vzrostou, upozornil jeden z analytiků, na kterého se odvolává Reuters.

Společnost Colonial Pipeline odstavila značnou část potrubí na přepravu benzinu a některých dalších ropných produktů, když v roce 2017 udeřil na pobřeží Mexického zálivu hurikán Harvey. Cena benzinu k okamžitému dodání z této oblasti pak vystoupila na pětileté maximum, zatímco nafta byla nejdražší zhruba za čtyři roky.

Reklama

Doporučované