Hlavní obsah

Hackeři zaútočili na Orbánův Fidesz, vyhrožují mu zveřejněním dat

Foto: Seznam Zprávy

Je tu čerstvý přehled středoevropských událostí, které nás zaujaly.

Reklama

Koleno pozlobilo klíčového polského politika a hackeři zase nejsilnější maďarskou stranu. Přinášíme pravidelný autorský výběr Seznamu ze středoevropského dění. Tentokrát jsme vybírali z událostí, které nás v okolních zemích zaujaly během pondělí a úterý.

Článek

Harabin je v důchodu

Neúspěšný kandidát na slovenského prezidenta a soudce nejvyššího soudu Štefan Harabin odešel do důchodu. Požádal o přerušení výkonu funkce. Vrhá se naopak naplno do politiky jako volební lídr strany Vlast.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský politik Štefan Harabin.

Harabin kritizuje Evropskou unii, mluví o vlivech amerického miliardáře a filantropa maďarského původu George Sorose, o zdegenerovaných novinářích a politicích, kteří „v podstatě všichni kradou“. Je také známým obhájcem současné politiky Ruské federace v čele s prezidentem Vladimirem Putinem.

Hackerský útok na Fidesz

Web maďarské vládnoucí strany Fidesz čelí hackerskému útoku. Stránky od pondělního odpoledne střídavě fungují a nefungují. K útoku na stranu premiéra Viktora Orbána se přihlásila hackerská skupina Liga pravdy. Maďarsko podle ní není svobodnou zemí a Fidesz pro zachování moci systematicky ničí demokratický řád.

Hackeři prý také ukradli stranická data, která hodlají poslat vybraným novinářům. „Aby si lidé mohli vytvořit vlastní obrázek o tom, v jaké zemi žijeme,” cituje ze vzkazu Ligy pravdy deník Népszava.

PŘEHLED STŘEDOEVROPSKÉHO DĚNÍ Z 2. PROSINCE 2019:

Kaczyński po operaci

Polsko je na pár dní nebo týdnů bez velení. Předseda vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński totiž podstoupil plánovanou operaci kolenního kloubu. Za nejmocnějším polským politikem dorazili v pondělí do nemocnice jeho spolupracovníci i ministr zdravotnictví.

Podle místopředsedkyně poslanecké sněmovny a Kaczyńského stranické kolegyně proběhla operace podle plánu a politik je v pořádku. Už loni na jaře Kaczyński pobýval v nemocnici více než měsíc. Tehdy se v médiích spekulovalo o jeho zdravotním stavu a mluvilo se o tom, že ve straně probíhal boj o vliv a případné nástupnictví.

Němci zaplatí víc?

Nový návrh evropského rozpočtu na roky 2021–2027 by znamenal výrazné zvýšení příspěvků Německa, píše deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Návrh, který představilo finské předsednictví Unie, počítá s růstem výdajů na úroveň 1,07 procenta výkonu unijní ekonomiky, tedy na 1,087 bilionu eur. Každé navýšení rozpočtu přitom znamená i vyšší platby pro čisté plátce, tedy hlavně Německo. To teď do rozpočtu EU platí o 13,5 miliardy eur víc, než z něj dostává.

Česko platí za popelnici Evropy, píše se v Rakousku

Rakouský deník Kronen Zeitung si všímá problému nelegálního obchodu s odpadem. Upozorňuje přitom, že za popelnici Evropy teď platí hlavně Česko. Podle novin do České republiky dorazí téměř každý den nepovolený kamion s odpadem. Ze samotného Rakouska se v roce 2017 vyvezlo do zahraniční s povolením 3,42 milionu tun odpadu a dovezlo se 4,24 milionu tun, což pobuřuje tamní ekologické organizace. Jde hlavně o zbytky kovových výrobků, papír nebo lepenku.

Reklama

Doporučované