Hlavní obsah

Policie šetří hackerský útok při sčítání voleb, rozhodne se o kontrole hlasů

Policie vyšetřuje hackerské útoky na servery ČSÚ během sčítání volebních hlasů. Co přesně se stalo a jak to bylo s daty?Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Útok na servery s daty o sčítání volebních hlasů se odehrál v sobotu po uzavření místností mezi 14. a 15. hodinou.

Článek

Policie vyšetřuje, zda po uzavření volebních místností mohlo dojít k manipulaci se sčítáním a výsledky hlasování. Hackerský, takzvaný DDoS útok vyřadil v sobotu na více než hodinu z provozu server volby.cz a volbyhned.cz Českého statistického úřadu, který volební výsledky zpracovává.

Statistický úřad o víkendu v tiskové zprávě uvedl, že k manipulaci s výsledky voleb podle něj nedošlo. Později však událost přesto začali vyšetřovat policisté a experti Ministerstva vnitra, uvádí server Neovlivní.cz.

Podle serveru se „nejspíše dnes” na základě vyšetřování rozhodne, jestli budou výsledky voleb zkontrolovány. „V pondělí se také sejde vláda a je pravděpodobné, že se to bude řešit i tam,” cituje server nejmenovaný zdroj obeznámený s případem.

Informační tma v sobotu mezi 14:00 - 15:00

K výpadku serverů statistického úřadu došlo v sobotu mezi druhou a třetí hodinou odpoledne.

Data ze sčítání nebyla veřejně dohledatelná desítky minut. Během výpadku se objevila různá čísla odhadující výsledek voleb.

14:15 - Krátce po uzavření volebních místností zveřejnila televize Nova predikci voleb od agentury STEM/Mark. Podle ní měl jasně vyhrát Andrej Babiš a jeho ANO, druhý byl Tomio Okamura a třetí komunisté.

14:35 - Údaje nešlo dál porovnávat, protože kolem půl třetí padá ČSÚ veřejně dostupný web s průběžným sčítáním. Krátce nato zveřejňuje sociolog Jan Herzmann ve studiu Seznamu výrazně jinou predikci voleb, než uvedla Nova. Podle ní by mělo ANO získat 23,7 procenta, KSČM 12,4 procenta, ČSSD 11,9 procenta, SPD 10 procent, ODS 8,6 procenta, Piráti 8,2 procenta a lidovci a TOP 09 po 5,5 procentech.

15:04 - Výsledky začínají ve veřejné síti znovu nabíhat až v sobotu před 15. hodinou - ČSÚ spadlé servery nahradil webem „Volbyhned.cz“. Krátce po třetí odpoledne pak Seznam zveřejňuje volební odhad agentury Median, vytvořený na základě dostupných dat. Median v něm téměř přesně trefuje konečné výsledky voleb.

16:00 - Statistický úřad později odhaluje, že po uzavření volebních místností čelily jeho servery hackerskému DDoS útoku. Ten se finálně podařilo dostat pod kontrolu v sobotu kolem 4. hodiny.

Zástupci ČSU původně ovlivnění sčítání vyloučili. „Útok žádným způsobem neovlivnil infrastrukturu používanou pro přenos výsledků voleb z přebíracích míst do centrály Českého statistického úřadu ani nezávislé zpracování dat,” sdělila mluvčí úřadu Petra Báčová pro ČTK.

Nejprve se v souvislosti s výpadkem mluvilo o technické chybě. DDoS útok odhalila podle ČTK až podrobnější analýza. Hackeři záměrně přetížili web vysokým množstvím požadavků najednou. Útoky se během dne opakovaly, poprvé stránky vypadly krátce po zavření volebních místností, poslední vlnu útoků provozovatelé odrazili v půl páté.

Společnost O2, která je externím partnerem pro volební servis, v návaznosti na něj přijímá nová opatření.

Server Neovlivní.cz v souvislosti s volebními událostmi připomíná lednový počítačový útok na servery Ministerstva zahraničních věcí České republiky, kdy se hackerům podařilo prolomit a získat tajná data.

Reklama

Doporučované