Hlavní obsah

Hackery k útokům nepoužíváme, řekl Putin. Ve zbrojení jen Rusko reaguje na USA

Ruský prezident se vyjádřil k hackerským útokůmVideo: Ruptly, Reuters

 

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin se ve čtvrtek vyjádřil k hackerským útokům a vztahům se Spojenými státy.

Článek

Prezident Vladimir Putin se ve čtvrtek vyjádřil, že se Rusko nikdy nezapletlo do útoků počítačových pirátů a hackerů. Ve zbrojení prý země pouze reaguje na počínání jiných států a na rozšiřování americké protiraketové obrany. Ve Spojených státech čtyři výbory Kongresu a FBI momentálně vyšetřují údajné ruské ovlivňování amerických prezidentských voleb právě hackerskými útoky.

Snažíme se s hackerskými útoky bojovat

„Jsem hluboce přesvědčen, že žádní hackeři nemohou kardinálně ovlivnit průběh volební kampaně v jiné zemi. Nic z toho se nezapíše do vědomí voličů, do vědomí národa, žádná informace neovlivní konečné výsledky," řekl Putin při schůzce s novináři z tiskových agentur. „Na státní úrovni se hackerskými útoky nezabýváme. Naopak se snažíme s tím bojovat," ujistil.

Někdo může řídit útoky tak, aby ukazovaly na Rusko

Jako „teoreticky možnou" připustil představu, že se vlastenecky naladění hackeři pustili do boje s těmi, kdo se špatně vyjadřují o Rusku. Umí si ale představit i možnost, že někdo útoky záměrně řídí tak, aby se jejich zdrojem jevilo právě území Ruska. „Moderní technologie to umožňují, je to docela snadné," dodal.

O protiraketové obraně USA hovořím jen já, proč mlčíte?

Šéf Kremlu zkritizoval rozšiřování americké protiraketové obrany, která podle něj narušuje rovnováhu sil. „Hovořím o tom jen já, všichni ostatní zase mlčí, dělají, že nikdo nechápe, o co jde. Ale samozřejmě všichni chápou, oč jde! Proč mlčíte? Zatímco mlčíte, situace se zhoršuje a to vyvolává závody ve zbrojení," vzkázal světovým vůdcům.

Právě budování americké protiraketové obrany totiž podle něj nutí Rusko reagovat tak, aby rovnováha sil zůstala zachována. Stejně je tomu podle Putina i s posilováním ruských sil na Dálném východě, nebo naopak na západě Ruska. První krok je reakcí na posilování vojenského potenciálu USA a Jižní Koreje, druhý krok reaguje na přibližování sil NATO k ruským hranicím.

„Co můžeme dělat? Dívat se na to nečinně? Reagujeme příslušným způsobem," prohlásil nejvyšší ruský představitel. Dodal také, že Rusko se necítí být zastrašeno a že se nechystá vztahy s USA zhoršovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované