Hlavní obsah

Hádanka, která má cenu zlata: Co udělá koruna, než začne léto? ČNB určí cenu vaší dovolené

Dovolená může být letos levnější, analytici odhadují, za kolik bude koruna po intervencích ČNB.

 

Reklama

Analytici bankovních domů odhadují, jak se projeví konec intervencí ČNB na kurzu koruny.

Článek

Je to pouze hra s čísly, uznávají všichni, ale je v ní skrytý zlatý poklad. Kdo správně odhadne, co udělá koruna po skončení intervencí České národní banky, může vydělat.

Bankovní analytici oslovení Seznamem se nejčastěji kloní k názoru, že koruna puštěná ze řetězu, kterým ji ČNB svázala v roce 2015 a od té doby ji drží na hodnotě kolem 27 korun za euro, posílí. Nejčastějším tipem je hodnota mezi 25 a 26 korunami za euro (pusťte si anketu ve videu nahoře).

„Nechtěl bych být tím, kdo musí vyplnit tabulku se sloupečkem, jaký bude kurz koruny koncem roku 2017," přiznal ve studiu Seznam Zprávy analytik a externí poradce ministra financí Aleš Michl.

Podívejte se na slovní přestřelku mezi členem bankovní rady Vojtěchem Bendou a analytikem Alešem Michlem ve studiu Seznam Zprávy. Téma: Intervence ČNB.

Jak posílí koruna?

Popravdě: Nikdo neví, co přesně koruna udělá - jak rychle posílí a zda třeba v prvních dnech po ohlášeném konci intervencí naopak neoslabí, protože je - jak říkají experti - překoupená (spekulanti ve velkém nyní nakupují korunu, aby se jí pak po posílení zbavili. Může se ale stát, že nebude na trhu nikdo, kdo by ji byl v tak velkém objemu ochoten koupit.).

Reklama

Doporučované