Hlavní obsah

Hadí lázně jsou opět chráněnou památkou. Zaorálek nechává přezkoumat Staňkovo rozhodnutí

Foto: ČTK

Hadí lázně budou na nějakou dobu pod památkovou ochranou.

Reklama

Ministr kultury Lubomír Zaorálek přezkoumá verdikt svého předchůdce Antonína Staňka ohledně teplických Hadích lázní.

Článek

Někdejší šéf resortu kultury Antonín Staněk (ČSSD) odňal status kulturní památky Hadím lázním poslední den ve funkci a podle svých slov se tak snažil odblokovat letitý problém.

Jeho nástupce Zaorálek se rozhodl, že tento krok přezkoumá, a do doby, než bude znám verdikt, budou Hadí lázně opět pod památkovou ochranou, píší Lidovky.cz. „Jsou dány předpoklady pro zahájení přezkumného řízení,“ uvádí Zaorálek v dokumentu, který podepsal minulé pondělí.

Podle nového ministra existují důvodné pochybnosti o Staňkově rozhodnutí směrem k Hadím lázním. „V této souvislosti dodávám, že v přezkumném řízení bude nutno rovněž vyhodnotit, nakolik jsou konkrétní dochované památkové hodnoty objektu významné a cenné,“ dodává současný šéf resortu.

Exministr Antonín Staněk o odnětí památkové ochrany Hadím lázním v centru Teplic rozhodl 31. července, tedy poslední den v úřadu.

Staněk své rozhodnutí odejmout ochranu Hadím lázním posléze zdůvodnil tím, že tak odblokoval letitý pat, během kterého objekt stále více chátral. „Přišlo mi lepší a logické dát Hadím lázním naději na další využití pro 200 postižených dětí, než je dále nechat nesmyslně chátrat,“ napsal tehdy Staněk.

Prezidentův sponzor

Staňkův postup kritizovali hlavně památkáři. Na rozhodnutí vydělal především majitel Jaroslav Třešňák, developer a jeden z podporovatelů prezidenta Miloše Zemana.

Třešňák se s památkáři několik let dohadoval, jakým způsobem zchátralé Hadí lázně zrekonstruovat. Podle posledního plánu, který představil letos v únoru, chtěl objekt přestavět na léčebnu pro děti. Zamýšlel toho dosáhnout zbouráním původní historické stavby a vystavěním nových o několik metrů dál.

Reklama

Doporučované