Hlavní obsah

HaDivadlo chystá v nové sezoně tvůrčí zásahy do starších inscenací

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

HaDivadlo se v nové sezoně inspiruje teorií „nerůstu“, která místo produkce a spotřeby zdůrazňuje kvalitu a udržitelnost. Na podzim ještě divadelníci uvedou tři premiéry připravované v čase pandemických uzávěr.

Článek

V druhé polovině sezony se rozhodli nepřidávat nové inscenace a pracovat s tím, co už mají k dispozici, a to prostřednictvím tvůrčích zásahů do existujícího repertoáru a prohlubování doprovodných programů, oznámila mluvčí divadla Marie Rotnáglová.

„V sezoně Nerůst chceme věnovat naši energii tvořivým intervencím komentujícím náš už existující repertoár, ke kterému se vracíme trochu jako cizinci, abychom ho spolu s diváky znovu nebo úplně jinak poznali,“ uvedl umělecký šéf HaDivadla Ivan Buraj.

Chystané události budou mít například formu přepracovaných repríz, doprovodných tvůrčích dílen, vědeckých konferencí, meditací či procházek po krajině. HaDivadlo v rámci příprav pozvalo režiséry původních inscenací, třeba Jiřího Havelku, Miroslava Bambuška a Kamilu Polívkovou. Na celosouborových inscenacích jako Náměsíčníci, Strýček Váňa nebo ’68 budou znovu pracovat herci a další členové souboru HaDivadla.

„V následující sezoně nás tedy rozhodně nečeká nečinnost, jde spíš o prorůstání do šířky a hloubky. Projevuje se to i v zaměření na menší formáty, řešení drobností, detailů. I ta zdánlivě malá změna může způsobit velké věci,“ uvedla intendantka HaDivadla Anna Stránská.

„Zajímá nás důraz na dosud potlačované elementy v chápání divadelní instituce, jako je vytváření nečekaných spojení lidí z různých oborů, komunitnost a charakter vztahů, které jako instituce vytváříme. Důraz na mnohovrstevnatost diváckého zážitku, ale i rozšiřování naší zkušenosti s tím, co divadlo je a může být,“ popsal Buraj.

Reklama

Související témata:

Doporučované