Hlavní obsah

Hádka o parkování skončila pokusem o vraždu a trestem osm let vězení

Spor o parkování skončil pokusem o vraždu.

 

Reklama

Městský soud rozhodl incident z pražského Proseka, kde se pohádali řidiči a jeden pak druhého bodl do srdce.

Článek

Původně banální konflikt dvou řidičů na parkovišti málem skončil smrtí jednoho z nich.

Městský soud v Praze poslal kvůli tomu na 8 let do vězení Vjačeslava Lysenka, protože ten hádku ukončil tím, že svého odpůrce několikrát bodl. Jedna z ran mířila na srdce a napadený jen shodou okolností přežil.

Lysenkův čin klasifikovala soudkyně jako pokus o vraždu. Kromě trestu vězení byl Lysenko jako ukrajinský občan na 10 let vyhoštěn z České republiky a má zaplatit 268 tisíc korun plus úroky za výdaje na léčbu napadeného.

Parkoviště na Proseku

Zločin se stal před loňskými Vánocemi na pražském Proseku. Obžalovaný seděl v zaparkovaném autě a čekal na přátele. Před jeho autem však zaparkoval jiný vůz, jehož řidič nevěděl, že Lysenko bude chtít brzy odjet, a zablokoval mu cestu.

Oba pak vystoupili z vozů, začala hádka a skončila tím, že Lysenko vytáhl nůž a druhého řidiče pobodal.

Zranění byla velmi vážná. Jedna rána zasáhla i srdce. Napadený přežil jen díky rychlému zásahu lékařů a takřka okamžité operaci.

Obhajoba nutnou obranou

Obžalovaný se u soudu hájit tím, že šlo z jeho strany jen o nutnou obranu, protože prý bylo jasné, že soupeř je silnější. Lysenko soudu opakovaně řekl, že ho rozhodně nechtěl zabít ani zranit. Prý si ani neuvědomil, že ho nožem několikrát bodl.

Podle státní zástupkyně si ale byl toho, co udělal, jednoznačně vědom. Před rychlým příjezdem policie na místo se totiž stihl nože zbavit tak, že ho vyšetřovatelé nikdy nenašli. Pokud by se jen bránil, neměl by podle státní zástupkyně důvod se zbraně zbavovat.

Žalobkyně proto ve své závěrečné řeči soudu navrhla, aby Lysenka za pokus o vraždu poslal do vězení. Požadovala přitom trest v dolní hranici zákonné sazby, tedy nejméně deset let.

Obhájce naopak požadoval svého klienta zcela zprostit obžaloby. Tedy pokud by soud uznal, že šlo o nutnou obranu. Lysenko se podle advokáta dopustil přinejhorším ublížení na zdraví, za což se obvykle ukládá podmíněný trest.

Video: Obžalovaný měl falešný pas, ukázalo se u soudu

Obžalovaný z pokusu o vraždu před pražským soudem.

Reklama

Související témata:

Doporučované