Hlavní obsah

Hádky a obviňování. Podporovatelé Dominika Duky si vyměňovali názory s aktivisty

Před Arcibiskupským palácem v Praze došlo na ostrou výměnu názorů.Video: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Protest skupiny laických věřících, kteří před Arcibiskupským palácem v Praze kritizovali Dominika Duku, narušili kardinálovi příznivci. Došlo i na ostrou výměnu názorů.

Článek

Křesťanští aktivisté napsali dopis papeži Františkovi, ve kterém ho žádají, aby neprodloužil kardinálu Dominiku Dukovi jeho mandát. Domnívají se, že církev pod Dukovým vedením „hnědne“, a kritizují zejména to, že je pražský arcibiskup příliš politicky činný. Místo zájmu o moc by se měl podle nich více zajímat o životy obyčejných věřících.

„Příklon biskupa Dominika k nacionalismu a ke krajní pravici lze vidět nejen v jeho nekritické podpoře islamofobního prezidenta Miloše Zemana, ale také v jednoznačném odmítnutí solidarity s uprchlíky na svatováclavské pouti v září 2017 anebo v blahopřejném dopise zaslaném předsedovi fašizující strany SPD Tomiu Okamurovi,“ uvedli v dopise papeži aktivisté.

Asi sedm podporovatelů Duky dnes dorazilo na happening jeho odpůrců. V hloučku postávali u Arcibiskupského paláce, na který zavěsili transparenty. „Stojíme za naším arcibiskupem“ stálo na jednom z nich. Po protestu si s autory dopisu začali vyměňovat názory. Často je kritizovali za nedostatek úcty k autoritě kardinála a za to, že nereprezentují většinový názor v církvi.

Dopis a protest aktivistů odsoudil například Institut Václava Klause. Ve vyjádření institutu stojí, že kampaň proti Dukovi navazuje na nejhorší udavačskou tradici českých dějin. Jedna z autorek dopisu Anna Remešová se útokům brání. „Tady je spíš otázka toho, jestli je legitimní taková kritika. My si myslíme, že ano, protože kardinál vystupuje politicky, jeho jednání je politické. Je spousta lidí v katolické církvi, kteří považují za nevhodné kritizování Dominika Duky, protože je to arcibiskup – ale to pro nás není argument,“ vysvětlila.

Reklama

Doporučované