Hlavní obsah

Haindlová: Kdyby byli fotbalisté zaměstnanci, pomůže to dnes všem

Foto: Profimedia.cz

Markéta Haindlová na archivním snímku s kolegy s ČAFH: zleva Dominik Rodinger, Horst Siegl a Vladimír Šmicer.

Reklama

Kvůli koronaviru a karanténním opatřením se do problémů dostává velká část profesí v zemi, včetně fotbalistů. Nejen skutečnost, že jim kluby začaly snižovat příjmy, řeší Markéta Vochoska Haindlová, která řídí fotbalové „odbory“.

Článek

Dva české kluby, FK Jablonec a FK Mladá Boleslav, už se s hráči z hlediska jejich odměn domluvily na úsporných opatřeních. Na dalších fotbalových adresách se něco podobného v příštích dnech či týdnech očekává.

Česká asociace fotbalových hráčů, jíž předsedá expertka na sportovní právo Markéta Vochoska Haindlová, radí v této souvislosti hráčům, ať v těžké chvíli samozřejmě vyjádří solidaritu s klubem, když to bude jejich svobodná vůle. Dodává ovšem, že v danou chvíli není nutné souhlasit s tím, aby se toto opatření uzavíralo v relativně dlouhodobém horizontu, například v rozsahu šesti měsíců jako v Mladé Boleslavi.

„Řešíme teď ale v souvislosti s koronavirovou krizí i jiné záležitosti. Například české fotbalisty působící v zahraničí, kteří se nyní chtěli dostat domů. Což je teď složité jednak ze strany vládních předpisů různých zemí o přeshraničním styku, jednak jim jejich kluby řekly, že jestli odjedou, tak už se nemusí vracet,“ říká Haindlová.

Nechce však být konkrétní a upřesnit, o koho šlo. Stejně jako v případě dalším. „Naopak jsme tu řešili i zahraniční fotbalisty působící u nás, ti zase měli opačný problém, nemohli se dostat odsud domů.“

Hlavní těžiště problému ale spočívá v tom, že byly kvůli koronavirovým opatřením přerušeny fotbalové ligy, samozřejmě včetně té české. Nehrají se zápasy, nevysílají se přenosy, sponzoři poukazují na to, že své příspěvky spojili s konkrétními počty odehraných zápasů, v nichž bude vidět jejich logo nebo banner.

Kdo je Markéta Vochoska Haindlová

Advokátka, odbornice na sportovní právo. V letech 2010-2013 působila jako předsedkyně Odvolací komise Fotbalové asociace ČR. Ke spolupráci ji tehdy přizval předseda Ivan Hašek, po jeho odstoupení z čela českého fotbalu se Haindlová ocitla spíše v opozici vůči novému aparátu Miroslava Pelty.

V roce 2013 oznámila úmysl kandidovat na pozici předsedkyně FAČR. Kluby, které jí poskytly nominaci, dostaly hned o následujícím víkendu od rozhodčích obrovské množství červených karet.

V roce 2011 byla u založení České asociace fotbalových hráčů, působila jako místopředsedkyně, posléze jako předsedkyně organizace.

Provdala se za syna bývalého olympionika-veslaře Václava Vochosky, užívá proto obou příjmení.

To všechno ohrožuje ekonomiku klubů. A ty se proto začínají starat o výdajovou část svého rozpočtu, která směřuje zejména k odměnám vypláceným hráčům. Ty mají dvě složky: pevnou a pohyblivou. Té pevné říkejme pro zjednodušení základní platy, v té pohyblivé jde o bonusy za uhrané body či třeba prémie za vstřelené góly.

„Tahle pohyblivá, prémiová složka se teď samozřejmě hráčům nevyplácí vůbec, protože se kvůli přerušení ligy nemohou naplňovat její podmínky. Kdyby se zbytek tohoto soutěžního ročníku ligy úplně zrušil, tak to pro hráče bude v tomto ohledu pochopitelně ještě větší problém. O to důležitější je teď pro ně pevná složka odměny,“ říká Markéta Vochoska Haindlová.

V Jablonci se hráči se šéfem klubu Miroslavem Peltou domluvili na snížení základních platů do konce června. Spekuluje se, že platy byly zastropovány částkou 65 000 korun. V Mladé Boleslavi došlo k plošnému snížení platů o 20 procent, a to na šest měsíců - více zde.

„Na specifickou situaci, v níž jsme se kvůli koronaviru všichni ocitli, je samozřejmě zapotřebí nějak reagovat. To plně chápeme a svým členům, potažmo dalším fotbalistům nemůžeme ani nechceme nijak bránit v tom, aby se teď se svými kluby na nějakých opatřeních domluvili, pokud je to jejich svobodná vůle a nejsou k tomu nuceni,“ říká Markéta Vochoska Haindlová.

„Ale na druhou stranu je třeba vidět, že i když nehrají zápasy, tak si hráči své povinnosti plní, pracují na sobě v rámci individuálních tréninkových plánů. A odměnu si zaslouží. Také mají své rodiny, které živí, hypotéky, jež splácejí. A věc, kterou proto zdůrazňujeme, je ta, že je nyní zbytečné domlouvat se s kluby na úsporných opatřeních v nějakém dlouhodobějším horizontu,“ říká Haindlová.

„Podívejte se na kroky vlády a dalších klíčových řídících orgánů ve státě: Také všechna opatření vyhlašují na období nejbližších dní a týdnů. Nikdo z nás neví, co bude za měsíc, za dva. Proto fotbalistům doporučujeme, ať své případné dohody s kluby časově limitují nějakým blízkým obdobím. Za měsíc či dva budeme mít asi všichni reálnější představu o dalším vývoji. A podle toho případně bude možné uzpůsobovat nové dohody, pokud budou potřeba. Já doufám, že už třeba nikoli,“ spoléhá na pozitivní vývoj předsedkyně fotbalových „odborů“.

Koho zastupuje Česká asociace fotbalových hráčů

Koho zastupuje Česká asociace fotbalových hráčů

Podle auditu provedeného společností Deloitte Analysis měla ČAFH k 31. 12. 2019 celkem 1443 členů, z nichž 602 hrálo fotbal na profesionální úrovni. K tomuto datu platilo, že v klubech I. a II. ligy měla ČAFH 342 členů. Celkem 24 hráčů, kteří jsou členy ČAFH, bylo v průběhu minulého roku nominováno do A mužstva českého národního týmu a celkem 169 členů asociace pochází ze zahraničí.

V horší situaci než fotbalisté se nyní v Česku ocitli profesionální hráči ledního hokeje. Nejen proto, že hokejová sezona byla nikoli přerušena, ale zrušena, neodehrály se „kasamače“ v play-off. Hromadně už se proto smlouvy ukončují hokejistům v Chomutově, Vsetíně, Prostějově. Podobným směrem uvažují třeba i v extraligovém Hradci Králové. Hokejovým klubům to umožňuje klauzule o zásahu vyšší moci, která je standardní součástí smluv mezi kluby a hokejisty.

„V českém fotbale naštěstí tato klauzule běžná není, ve smlouvách zahraničních klubů s hráči jsem ji viděla. Záleží samozřejmě na přesné textaci každé konkrétní smlouvy, nicméně si dokážu představit, že i proti případným výpovědím smluv na základě této klauzule je obecně možná účinná právní obrana,“ míní Markéta Vochoska Haindlová.

Vedení Českého hokeje, což je název hokejového svazu, rozeslalo klubům dopis, ve kterém je vyzývá, aby hráčům smlouvy krátily, ne vypovídaly. A navrhuje například zachování odměny v plné výši extraligovým hráčům, u nichž její měsíční výše nepřesahuje 50 000 korun, a snížení odměny o polovinu u těch hokejistů, kteří pobírají odměnu vyšší. S tím, že ani v jejich případě by však měsíční odměna neměla klesnout pod 50 000 korun.

Ligová fotbalová asociace je nejen v tomto, ale i v jakémkoli dalším ohledu podle zákulisních informací zcela nečinná, což mezi profesionálními kluby vyvolává značnou nespokojenost.

Pro Markétu Vochosku Haindlovou je každopádně důležitý apel na diferenci mezi hráči různých příjmových skupin. „Pokud fotbalista bere třeba 150 000 korun měsíčně a výš, tak se asi se situací vyrovná snáz než mladí kluci, co berou 20 000 korun měsíčně. Pro ně je každá pětistovka dolů obrovský zásah a kluby i zkušení fotbalisté, kteří v jednáních vystupují jako zástupci kabiny, by na to měli brát zřetel,“ žádá je předsedkyně České asociace fotbalových hráčů.

Ta už dlouhé roky apeluje na to, aby se i v Česku změnil status fotbalistů. Aby už nadále fotbalisté nebyli osobami samostatně výdělečně činnými, ale stali se zaměstnanci. „Kluby se tomu léta zuby nehty brání. V dnešní situaci by to pomohlo všem, protože firmám, jejichž činnost je omezena nebo znemožněna koronavirovými opatřeními, stát garantuje část mezd pro zaměstnance. Ve fotbale jsou hráči OSVČ, takže se to na ně bohužel nevztahuje,“ zdůrazňuje Markéta Vochoska Haindlová.

Kdyby hráči byli zaměstnanci, mohla by i Česká asociace fotbalových hráčů, případně konkurenční Hráčská fotbalová unie fungovat na bázi standardní odborové organizace. „Umožnilo by to uzavírání kolektivních smluv. A třeba i vyjednávání přímo mezi hráčskou unií a asociací klubů tak, jak to nyní probíhá například v Rumunsku nebo v jiných zemích. U nás jsme kvůli statutu hráčů odkázáni na to, že vše musíme řešit individuálně, případ od případu,“ říká Markéta Vochoska Haindlová.

Jí řízená ČAFH je součástí Mezinárodní federace profesionálních fotbalistů FIFPro, která koronavirem zaviněnou krizovou situaci monitoruje a řeší v celé řadě zemí. „Mezi její základní doporučení patří, aby všechna případná úsporná opatření směrem k hráčům probíhala na bázi nějaké solidarity, aby z kolektivu nebyli vyčleněni někteří jedinci, kteří budou prostě obětováni a vyhozeni. Ale aby se úspory nějakým způsobem rozprostřely mezi všechny hráče,“ dodává Markéta Vochoska Haindlová.

Reklama

Související témata:

Doporučované