Hlavní obsah

Šéf OSN na zničeném Haiti. Před očima mu vyplenili auta s humanitární pomocí

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Při rabování humanitárního konvoje zasáhli vojáci OSN. Proti Haiťanům použili slzný plyn (video: Marie Vladyková).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Nedostatek vody, jídla a léků, se kterým se potýkají Haiťané poté, co tuto karibskou zemi zasáhl hurikán Matthew, způsobuje na ostrově nepokoje.

Článek

Na Haiti potřebuje humanitární pomoc téměř jeden a půl milionu lidí. Dostává se k nim ale pomalu. Situace v uplynulých dvou dnech vygradovala. Na jihozápadě ostrova Hispaniola, jehož součástí Haiti je, se lidé vrhli na vozy s humanitární pomocí. Rabování hlásí jak Světová zdravotnická organizace, tak základna OSN.

První násilné incidenty se staly už v pátek ve městě Jeremie, další pak o víkendu v Les Cayes. Právě do Les Cayes v sobotu zamířil i generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Některé z útoků na konvoje s humanitární pomoci viděl a následně je ostře odsoudil.

„Rozumíme nedočkavosti a rozhořčení obyvatelstva, které čeká na mimořádnou pomoc. Děláme všechno, co můžeme, abychom umožnili příjezd pomoci tak rychle, jak je to jen možné," řekl Pan Ki-mun. Pomoc by měla putovat nejprve k lidem ohroženým epidemií cholery, poté k rodinám obětí.

Podle OSN je potřeba na Haiti poslat pomoc v hodnotě 120 milionů dolarů. Zatím je k dispozici jen zlomek.

Po hurikánu Matthew, který se částí Haiti prohnal 4. října, se nedaří dostat humanitární pomoc všude, kam je třeba. Živel poničil i cesty, a tak je doprava jakékoli pomoci složitá.

Následky hurikánu Matthew na Haiti zachycené na snímcích pořízených NASA.

Hurikán si vyžádal téměř tisícovku obětí. Další desetitisíce Haiťanů zůstávají bez zdrojů pitné vody. 175 tisíc lidí přišlo o svá obydlí a žijí jen v provizorních přístřešcích. Hurikán navíc zničil i letošní úrodu, mnozí ostrované tak nebudou mít dost jídla nejen v následujících týdnech, ale ani v budoucích několika měsících. Po rozsáhlých záplavách a kvůli nedostatku nezávadné pitné vody se navíc začíná šířit cholera.

V zemi měly navíc 9. října proběhnout dlouho odkládané prezidentské volby, plány ale narušil úder hurikánu a prozatímní prezident Jocelerme Privert v sobotu oznámil, že volby budou až 20. listopadu. Spolu se špatnou humanitární situací se tak na Haiti prohlubuje i politická nestabilita.

Reklama

Doporučované