Hlavní obsah

Haiťané protestovali proti vládě prezidenta. Při nepokojích zemřelo šest lidí

Haiťané protestovali proti vládě a korupci. Při nepokojích zemřelo šest lidí a dvě desítky se zranily.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Stovky lidí protestovaly v ulicích Haiti. Během nepokojů zemřelo šest lidí a dalších dvacet se zranilo. Protesty Haiťané vyjadřovali nesouhlas s vládou prezidenta Jovenela Moiseho.

Článek

Šest lidí zemřelo a na dvě desítky byly zraněny při nedělních protivládních protestech na Haiti. V metropoli tohoto karibského ostrova lidé zapalovali pneumatiky a auta a blokovali dopravu. Informovala o tom agentura AP. Protesty vypukly v den 215. výročí bitvy, po níž Haiti jako druhá země amerického kontinentu (po USA) vyhlásila nezávislost. Zástupci některých opozičních skupin uvedli, že budou v protestech pokračovat, dokud vláda neodstoupí.

Haiťané v neděli protestovali proti vládě prezidenta Jovenela Moiseho, který je v úřadu od února 2017. Obyvatelé karibského ostrova vyčítají vládě mimo jiné to, že nepotrestala korupci a zpronevěru fondů z programu Petrocaribe. Jeho prostřednictvím Venezuela dodává od roku 2005 zemím regionu ropu za zvýhodněných podmínek.

Podle vyšetřování haitského senátu se zpronevěry v tomto programu dopustilo nejméně 14 funkcionářů za vlády bývalého prezidenta Michela Martellyho (2011–2016) a žádný z nich dosud nebyl z ničeho obžalován.

Haiťané v neděli při protestech nesli červenočerné vlajky, které používal někdejší vůdce revoluce na Haiti Jean-Jacques Dessalines. Právě tento lídr vzpoury černošských otroků porazil s armádou povstalců v rozhodující bitvě 18. listopadu 1803 Napoleonova vojska a díky tomu pak Haiti 1. ledna 1804 vyhlásilo nezávislost.

Nepokoje na Haiti nejsou ničím výjimečným. Poslední masové nepokoje vypukly na Haiti letos v červenci poté, co vláda oznámila záměr zvýšit ceny pohonných hmot. I tehdy někteří protestující zapalovali auta, blokovali silnice a rabovali obchody. Několikadenní nepokoje si vyžádaly nejméně sedm obětí a vyústily v demisi premiéra a jeho vlády.

Reklama

Související témata:

Doporučované