Hlavní obsah

Matthew už má stovky obětí. Haiti zničil, k Floridě se blíží

 

Reklama

Prezident Obama vyhlásil na Floridě stav ohrožení a asi dva miliony lidí musely opustit své domovy.

Článek

Hurikán Matthew má na Haiti na svědomí už 572 lidských životů. Ve Spojených státech zatím žádné oběti ani zranění hlášeni nejsou. Vítr v postižených oblastech dosahuje rychlosti kolem 200 kilometrů za hodinu a hurikán se blíží pobřeží Jižní Karolíny.

Podle meteorologů Matthew zřejmě hlouběji do vnitrozemí USA nepronikne, ale na východě Floridy a na pobřeží Jižní Karolíny může způsobit nemalé škody. Jih Floridy vyvázl bez větších pohrom.

Matthew zato silně zasáhl menší ostrovy při východním pobřeží poloostrova. Zničena tam byla zejména mobilní obydlí a na nouzovou telefonní linku volaly stovky lidí, kteří v minulých dnech odmítli doporučení k evakuaci. Na domy padají podmáčené stromy, prudký vítr odnáší střechy. Žádná zranění ale zatím nejsou hlášena.

Kennedyho vesmírné středisko na Mysu Canaveral, který leží na východním pobřeží Floridy, ohlásilo jen menší škody na budovách a zaparkovaných vozidlech.

Floridský guvernér Rick Scott dnes na tiskové konferenci oznámil, že bez proudu je 600 000 floridských domácností. Rozsah výpadků se podle něj bude ještě nepochybně zvyšovat, nelze prý vyloučit ani záplavy.

První vlna ničivého živlu se už přiblížila k pobřeží Jižní Karolíny, s plným zásahem mohou tamní záchranáři počítat dnes večer místního času (po půlnoci SELČ). Na pobřeží by hurikán mohl přinést až 400 centimetrů srážek.

Spoušť, kterou po sobě zanechává hurikán Matthew, bude podle expertů zatěžkávací zkouškou pro americké pojišťovací firmy. Podle odhadu expertů, na něž se odvolává agentura AP, mohou počítat se ztrátami až 30 miliard dolarů (725 miliard korun).

Matthew bude podle datových modelů americké analytické firmy RMS po řádění Katriny z roku 2005 zřejmě druhým nejničivějším hurikánem, který kdy USA zasáhl. Lze předpokládat škody ve výši 25 až 30 miliard dolarů, i když tyto počty se ještě mohou zvyšovat. Podle RMS je zhruba pětadvacetiprocentní možnost, že škody hranici 30 miliard překročí.

Reklama

Související témata:

Doporučované