Hlavní obsah

Hájil muže zatčeného Američany, pak ho unesli. Všichni si myslí, že jsem ve vatě, říká právník

Proč Alí Fajád nepřijde do Čech? Advokát Švarc odpovídá.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Advokát Jan Švarc strávil několik měsíců v zajetí, než byl on i další čtyři z pětice mužů po únosu v Libanonu vyměněni za Alího Fajáda. Jak to změnilo jeho život?

Článek

Advokát Jan Švarc zorganizoval loni v létě cestu, která jemu a dalším čtyřem lidem změnila život.

V Libanonu měl získat důkazy o údajné nevině jeho bývalého klienta Alího Fajáda, jehož před tím v Praze zatkla česká policie s agenty americké protidrogové agentury. Jenže místo důkazů byl Jan Švarc s celou výpravou zajat a vězněn. Propuštěn byl až po osmi měsících a to výměnou za to, že české úřady nevydají jeho klienta Fajáda Američanům.

Advokát Švarc v rozhovoru pro Seznam po deseti měsících od návratu do Čech řekl, že on sám neměl jinou možnost než do Libanonu odletět. Společně s ním ale cestoval i překladatel Adam Homsi, vojenský zpravodajec Martin Psík a novináři Miroslav Dobeš a Petr Kofroň.

„Součástí té cesty byly takové aktivity, které měly klientovi pomoct. Přál si je, nebylo to nic protizákonného a já byl podle etických předpisů advokátní komory povinen to udělat. Zvlášť, když byl klient ochoten tu cestu zaplatit,“ uvedl nyní.

Švarc měl velké finanční problémy

Advokát uvedl, že kvůli únosu přišel o řadu klientů a dostal se tak do problémů. „Po návratu jsem musel hledat nové klienty, což mi způsobilo obrovské finanční problémy. Celá republika si asi myslí, jak jsem ve vatě. Není to pravda,“ dodal Švarc.

V současné době je Švarc tím, kdo připravuje žalobu na stát. U soudu, pokud se Ministerstvo financí nerozhodne jim zaplatit 40 milionů korun, které požadují, chce, aby se ukázalo, kdo za jejich únosem stál. „Dodnes se to neví,“ řekl Švarc.

Když však do Libanonu odletěl, byl přesvědčen, že se jim nic nestane. Důvodem byl podle něj fakt, že s nimi cestoval i vojenský zpravodajec Martin Psík. Proto věřil, že si tajná služba všechno předem prověřila. Státní úřady dnes jakékoliv pochybení odmítají.

Po návratu do Čech mluvil s hlavní postavou příběhu – Alím Fajádem – pouze jednou telefonicky a na otázky, které se týkaly únosu, mu prý neodpověděl. Plánuje, že se s ním setká. „Vím, že se ničeho nedopustil,“ podotkl Švarc. Američané žádali českou policii o Fajádovo zadržení a vydání do USA, protože měli informace o tom, že chce dodat zbraně teroristické skupině s názvem Revoluční ozbrojené síly Kolumbie.

Reklama

Doporučované