Hlavní obsah

Hajlování a hákové kříže. Účastníky akce SPD pečlivě analyzujeme, vyvrací mýty policie

Akce SPD.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čtvrteční demonstrace SPD proti Evropské unii na Václavském náměstí bude mít dohru u policie. Ačkoli kvůli nacistickým symbolům nezakročila na místě, průběh akce natáčela a pořízené záznamy teď vyhodnotí.

Článek

Na demonstraci bylo ve čtvrtek zajištěno celkem deset osob za to, že neuposlechly výzvy úřední osoby. Policii teď ale mnozí na internetu vyčítají, že nezasáhla třeba i proti muži, který na místě hajloval. Policie ovšem nařčení z nečinnosti důrazně vyvrací.

Podle mluvčí pražské policie Andrey Zoulové se policisté záběry zabývají už od čtvrtečního večera. Záležitost komentují s odborníky. V případě hajlujícího muže policie již zahájila úkony trestního řízení.

Nešlo ale jen o zdvihání pravice. Časopis Reflex také zveřejnil video a fotografii ženy, která měla na krku sbírku nacistických hákových křížů. Server Romea.cz zas upozornil na přítomnost extremistů, kteří se pravidelně účastní neonacistických akcí.

Senátor Václav Láska už ve čtvrtek večer upozornil, že jednání policie nevybočovalo z normy. Podle něj je zcela obyvklé, že policie takové chování vyhodnocuje až zpětně. Na místě totiž zajišťuje především potyčky na akci.

„Zasáhnout proti někomu přímo v davu může vyvolat emoce a negativní dominový efekt. (…) Pokud tedy policie hajlující jedince na shromáždění na Václaváku dodatečně identifikuje a požene k zodpovědnosti, bude vše v pořádku. A není chybou, že proti nim nezasáhla hned na demonstraci,“ napsal mimo jiné senátor.

Na místě byly jednotky antikonfliktního týmu i pořádkové služby. Na zásah byli připraveni také příslušníci městské policie. Během zákroku nedošlo k žádnému zranění, jak informovala policie na svém twitterovém účtu.

Akce se už stala terčem propagandy. Podle webu ruského armádního televizního kanálu Zvezda se čtvrtečních demonstrací sněmovního hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) „proti diktátu Evropské unie“ zúčastnilo 25 tisíc lidí. Hrubé odhady přitom hovoří jen o několika stovkách účastníků, z nichž polovina přišla vyjádřit svůj nesouhlas s protiunijní politikou Tomio Okamury a jeho hostů.

Proti smyšlenému údaji se už ohradilo Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. „Česko očima Kremlu. ‚V Praze vyšlo protestovat proti EU 25 tisíc lidí,‘ tvrdí TV kanál ruského ministerstva obrany. Slabota. U sochy mar. Koněva se v roce 2017 sešlo ‚přes 100 tisíc obyvatel‘, tvrdil tehdy Sputnik (odnož ruské státní zpravodajské agentury Russia Today). #dezinfo,“ uvedlo centrum na Twitteru.

Reklama

Doporučované