Hlavní obsah

Haka před zápasem s Novozélanďany mě nakopla, říká o historické výhře kapitán českých ragbistů

Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Naplněný stadion smíchovské Tatry, slunečné počasí a především parádní výkon českých ragbistů. Reprezentace se nezalekla bojového tance před zápasem, novozélandské Ambassador`s porazila 23:15, historicky vůbec poprvé.

Článek

České ragby je na vzestupu a dokazuje to svou letošní formou. Dalšími, kteří měli tým pod taktovkou jihoafrického kouče Phila Pretoriuse prověřit, byli v sobotu New Zealand Ambassador`s, výběr novozélandských hráčů působících v Evropě.

Sestava Novozélanďanů se samozřejmě nemohla pyšnit žádným z hráčů populárních All Blacks, osmička ragbistů má ale zkušenosti ze známé ligy Super Rugby. Výběr Ambassador`s minulý týden ve středu také deklasoval české juniory, které porazil poměrem 105:0.

V sobotu to ale byl úplně jiný zápas. Česká reprezentace do něj vstoupila sebevědomě, soupeře od první minuty k ničemu nepustila a udávala tempo zápasu. Čeští reprezentanti v průběhu celého utkání těžili z chyb soupeře a body sbírali z trestných kopů. V české sestavě se blýskl Petr Čížek, který zaznamenal 18 bodů, jedinou českou pětku položil Martin Kovář.

„Řekli jsme si, že se nesmíme nechat zastrašit jejich předzápasovým tancem a od samého začátku musíme pečlivě bránit, a když to půjde, tak vyrážet do protiútoku,“ řekl po zápase Čížek. Novozélanďané před zápasem předvedli tradiční maorský bojový tanec haka, tentokrát bojovnější verzi s názvem Kapa O Pango.

Novozélandští Ambassador`s předvedli haku, tentokrát tradičnější verzi Ka Mate, také v budově Seznamu. Video: Seznam

Na hřišti Tatry Smíchov český výběr překvapil. Novozélanďané se celý zápas nedostali do vedení. Na závěr zápasu ještě položili svou třetí pětku, a kosmeticky tak upravili výsledek na konečných 23:15.

České ragbisty mohlo těšit také zaplněné hlediště a návštěvnost přes pět tisíc diváků. Ragby v Česku konečně začíná táhnout a je to znát. Reprezentaci se na domácích hřištích letos daří.

Sezona tak byla pro české ragby úspěšná. Tým se zase o krůček posunul vysněnému cíli - dostat se v roce 2023 na světový šampionát. Dílčím cílem pro příští sezonu bude podle kapitána Vojtěcha Havla i trenéra Phila Pretoriuse postup do evropské skupiny A, odkud už je cesta na mistrovství světa možná.

Reklama

Související témata:

Doporučované