Hlavní obsah

Hákové kříže na zdi kostela. Prezidentská kampaň v USA podpořila nenávist

 

Reklama

Neziskové organizace registrují po prezidentské kampani nárůst agrese a nenávisti proti menšinám.

Článek

Případy agrese proti menšinám v USA od minulého týdne, kdy skončila prezidentská kampaň a novým prezidentem USA se stal Donald Trump, přibývají.

Občanští aktivisté v USA evidují případy verbálních útoků proti homosexuálům, hákové kříže nasprejované na kostele nebo výhrůžné vzkazy na sociálních sítích.

Skupina zabývající se občanskými právy uvedla, že za poslední týden zaregistrovala více než 400 případů trestných činů tohoto typu.

Trestné činy jsou podle ní zaměřeny především na studenty černošského původu a na Hispánce.

„Sláva Trumpovi", „Kostel pro teplouše" nebo hákový kříž. Taková hesla se objevila na zdi kostela Indiana. Kostel vandalové poničili poprvé od jeho otevření.

Nezisková organizace SPLC (Právní centrum pro chudé amerického Jihu), která se zabývá bojem za občanská práva, nárůst této kriminality potvrdila.

„Převážná část zločinů je zaměřena na migranty a muslimy. Dále jsou častým cílem útoku černoši," řekl vedoucí pracovník organizace SPLC Mark Potok.

Podle něj je Trump za vlnu nenávisti z velké části, ne-li úplně, zodpovědný.

„Nenávistné činy jsou přímým důsledkem jeho kampaně. Rok a půl na veřejnosti o menšinách naší země nemluvil hezky a tím podněcoval ostatní k násilí," dodal.

Utvořme znovu bílou Ameriku.

Trumpovi učedníci

Začátkem týdne upozornil jeden z černošských studentů Pensylvánské univerzity na výhrůžné zprávy na sociálních sítích. Lidé, od kterých zprávy přicházely, si nechají říkat „Trumpovi učedníci".

Mark Potok situaci komentoval tím, že Donald Trump zkrátka vytvořil politický prostor pro radikály a rasisty. „Aspoň to z pohledu menšin učinil slušně. Veřejně ale vyjádřil své nenávistné, fanatické a otevřeně neamerické názory," řekl.

Reklama

Doporučované