Hlavní obsah

„Halíře dělají talíře.“ Podívejte se, jak Paroubek vysvětloval miliony půjčené v hotovosti

Petr Michek a Jiří Paroubek vysvětlují původ peněz v Paroubkově sejfu.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na čtvrteční tiskové konferenci se Jiří Paroubek a jeho přítel Petr Michek snažili vysvětlit, proč právník expremiérovi půjčoval milionové částky v hotovosti.

Článek

„Dámy a pánové, nechci se vás dotknout, ale kdo z vás to má,“ pronesl Jiří Paroubek před jedenácti lety legendární větu, když vysvětloval novinářům své příjmy. Ve čtvrtek se do osvětlování původu svých peněz pustil opět.

Tentokrát vysvětloval, proč mu jeho přítel, právník a podnikatel Petr Michek půjčil 3,5 milionu korun v hotovosti a nikoli převodem na účet. Transakce podobných sum v hotovosti jsou totiž zpravidla podezřelé a ošetřuje je i zákon, který má ztížit předávání úplatků nebo praní špinavých peněz. V hotovosti lze předávat maximálně částku v hodnotě 10 tisíc eur.

Michek podle svých slov zákonu vyhověl tím, že peníze Paroubkovi nosil postupně a ne najednou. A proč v hotovosti? Prý proto, že půjčka byla domluvena v amerických dolarech a kamenné „arabské“ směnárny v Brně mají lepší kurz než banky.

Kdy jít peníze směnit, prý Michkovi doporučoval sám Paroubek, aby byl kurz co nejpřívětivější. „Protože jsem měnil dolary po částech a vždy podle doporučení, docílil jsem většího výnosu zhruba o částku 9 tisíc dolarů,“ vysvětloval Michek.

Na to zazněl novinářský dotaz, zda opravdu právník a podnikatel v realitách Michek chodil kvůli výhodnějšímu kurzu s bankovkami v obálkách do směnáren.

„Promiňte, ale já devět tisíc dolarů nenajdu na ulici,“ zareagoval Michek s tím, že výnos těchto směn byl dvě procenta, což je více než například u termínovaného vkladu v bance.

„Halíře dělají talíře,“ shodli se následně Michek s Paroubkem na babičkovském moudru.

Michek ještě neopomenul pochválit Paroubkovy rady ohledně vývoje kurzu koruny vůči dolaru. „Když investuju s Jiřím Paroubkem, nepotřebuju firmu Cyrrus,“ rýpnul si Michek do ekonoma Cyrrusu Lukáše Kovandy, který se nad Paroubkovými transakcemi v hotovosti tento týden v médiích podivoval.

Jiří Paroubek vysvětluje, jak mu zmizely peníze ze sejfu.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

Bývalý premiér a nynější kandidát na senátora také na tiskové konferenci nepřímo obvinil svou ženu Petru z toho, že ze společného bankovního sejfu odnesla bez jeho vědomí pět milionů korun. Expremiér dodal, že on peníze nevybral a prázdný sejf ho překvapil.

Když se ho ale novináři ptali, jaké má pro toto tvrzení důkazy (například záznamy z banky), už neodpovídal přímo. „Když bych vedl trestní řízení ve vztahu ke své budoucí bývalé ženě, tak předpokládám, že by se objevila na tom videu (kterak vybírá peníze – pozn. red.), které si tam ta banka pořizuje,“ uvedl Paroubek.

Zároveň si také bývalý premiér dával pozor, aby neřekl v jedné souvislé větě, že mu peníze opravdu vzala manželka. Odpovídal tak značně oklikou. „Duch svatý to asi nebyl,“ zmínil dvakrát v odpovědi na otázku, zda má důkaz, že peníze opravdu vzala jeho žena Petra.

Petra Paroubková už dříve v rozhovoru pro Seznam odmítla, že by ze společného sejfu peníze vzala.

Reklama

Doporučované