Hlavní obsah

Hamáček bude v Moskvě tři dny, armáda zajistí letadlo

Foto: vlada.cz

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Reklama

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí odletí do Ruska jednat o vakcíně Sputnik V. Součástí Hamáčkovy delegace v Moskvě bude i bývalý šéf slovenského parlamentu Andrej Danko.

Článek

Cesta ministra vnitra a prozatímního ministra zahraničních věcí Jana Hamáčka do Moskvy se svolala tak narychlo, že se ještě v tuto chvíli plánují detaily.

Řeší se například, s kým se Hamáček v ruské metropoli potká. Podle informací Seznam Zpráv by měl ministr v pondělí odletět a vrátit se ve středu. V ten den má být v Česku jmenován nový ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Na poslední chvíli se dojednává také armádní letoun, Hamáček by měl letět z vojenského letiště v pražských Kbelích.

„Žádost o zajištění přepravy vicepremiéra Jana Hamáčka do Ruska a zpět jsme obdrželi. Zatím je v procesu vyřizování, výsledek budeme znát nejpozději zítra dopoledne,“ napsal v e-mailu pro Seznam Zprávy Jakub Fajnor z tiskového oddělení Ministerstva obrany.

Seznam Zprávy se ptaly na Hradě, zda do Moskvy s Hamáčkem pocestuje někdo z prezidentské kanceláře, případně někdo z dalších prezidentových spolupracovníků.

Podle ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky a vládního zmocněnce pro konzultace s Ruskem Rudolfa Jindráka nikoli. Přítomen na místě by ale měl být velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka.

Cesty se neúčastní ani exministr zdravotnictví a poradce prezidenta Roman Prymula. Na dotaz, zda bude součástí delegace, přišla odpověď: „Asi nebudu mít čas, protože letím raketoplánem na Mars.“

Cesty se samozřejmě dotknou opatření kvůli koronaviru. Na území Ruska platí v tuto chvíli zákaz vstupu, zároveň bylo zastaveno vydávání víz.

„Omezení se netýká vybraných kategorií osob, např. pracovníků diplomatických misí/konzulátů akreditovaných v Rusku, pracovníků mezinárodních organizací nebo oficiálních zastoupení států atd. Co se týká návratu do ČR, platí pro Rusko pravidla návratu z vysoce rizikové země s výjimkami stanovenými Ministerstvem zdravotnictví,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Nutnost negativního testu, nebo karantény po návratu z Ruska neplatí například pro držitele diplomatického pasu, tedy právě pro ministra Hamáčka. Jaká pravidla budou po návratu platit pro ostatní členy delegace, zatím není jasné.

Země s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červené země) – Rusko

Ministerstvo zdravotnictví nařizuje všem osobám, které pobývaly déle než 12 hodin v posledních 14 dnech na území států, které jsou na seznamu zemí s velmi vysokým rizikem výskytu onemocnění COVID-19 dle bodu III.1,

a) před vstupem na území České republiky oznámit tuto skutečnost, a to vyplněním elektronického Příjezdového formuláře uvedeného v bodě III.4 vzdáleným přístupem, krajské hygienické stanici příslušné podle místa bydliště nebo ohlašovaného pobytu,

b) před vstupem na území České republiky disponovat písemným potvrzením akreditované laboratoře o negativním výsledku RT-PCR testu na přítomnost SARSCoV-2, který byl proveden nejvýše 72 hodin před započetím cesty; to neplatí, jde-li o osoby uvedené v bodě I.19,

c) předložit na vyžádání doklad o vyplnění elektronického Příjezdového formuláře (oznámení) a písemné potvrzení podle písmene b) nebo podle bodu I.19 písm. c) při hraniční nebo pobytové kontrole, je-li osoba povinna jím disponovat,

d) nejdříve 5. den, nejpozději však 14. den od vstupu na území České republiky se na vlastní náklady podrobit RT-PCR testu na přítomnost SARS-CoV-2, a to, pokud orgán ochrany veřejného zdraví zcela výjimečně v individuálních případech osob nerozhodl o jiných karanténních opatřeních v souladu se zákonem č. 258/2000 Sb. a o délce těchto opatření.

Jan Hamáček si jako poradce do Moskvy zavolal bývalého předsedu slovenského parlamentu Andreje Danka. Danko se po nestandardním nákupu vakcín Sputnik V Slovenskem, které stálo místo tamějšího ministra zdravotnictví Marka Krajčího a předsedu vlády Igora Matoviče, přiznal ke zprostředkování kontaktu mezi ruskou stranou a Matovičem.

Dankovy kontakty

Andrej Danko je na Slovensku známý jeho kontakty v Ruské federaci. Když v letech 2016–2020 působil na pozici předsedy parlamentu, několikrát rokoval s představiteli Ruska na oficiální i neoficiální úrovni. Jako o svých osobních přátelích mluvil například o předsedovi ruské dumy Vjačeslavu Volodinovi, který se nachází i na sankčních seznamech EU.

S Hamáčkem se Danko zná už několik let, byli spolu i na výletě v Jižní Koreji, kde se dohodli na společném zlepšování vztahů s Ruskem. Při prvním zvolení Hamáčka za předsedu strany Andrej Danko Hamáčkovi gratuloval a poznamenal, že se těší na budoucí spolupráci.

Ta se přetavila do pozvání do oficiální delegace České republiky na návštěvu Ruska. Andrej Danko v rozhovoru pro Deník N vysvětlil, že ho předseda ČSSD požádal o zprostředkování kontaktu mezi ním a Rusy.

Podle slov Danka se má Hamáček potkat s ruským ministrem průmyslu a obchodu Denisem Manturovem. Ten je Dankův dlouholetý známý, už na podzim roku 2018 si ho potajmu zavolal do Bratislavy na oficiální rokování o investicích do armády. Schůzka byla utajená.

Jednání o Sputniku

Hamáček chce v Rusku jednat o vakcíně Sputnik, aby byla k dispozici pro případ schválení evropskými úřady. Premiér Andrej Babiš je ale proti této cestě.

„Místopředseda vlády chce v Moskvě vyjednat ještě víc dávek Sputniku, než je aktuální nabídka 300 tisíc. Nejsem s jeho cestou spokojen,“ řekl na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš.

Vzhledem ke schůzce s ruským ministrem průmyslu se objevily spekulace, zda Hamáček nejede do Ruska jednat i o jiných tématech, než je Sputnik – například o tendru na dostavbu Dukovan. Takové jednání se ale podle vládních představitelů neuskuteční.

Reklama

Doporučované