Hlavní obsah

Hamáček byl u všeho, odmítá Babiš jeho plán vyšetřit, kdo selhal

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš má vyšetřovací komisi za politikum.

Reklama

Jan Hamáček v rozhovoru pro Seznam Zprávy v sobotu prohlásil, že by měla vzniknout komise, která by vyšetřila, proč se Česko stalo nejhorší zemí v počtu nakažených covidem-19 a kdo konkrétně ve svých rozhodnutích pochybil.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) nerozumí tomu, proč vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) mluví o zřízení parlamentní vyšetřovací komise pro vyšetření chyb před druhou vlnou epidemie koronaviru.

Šéf hnutí ANO to řekl v neděli novinářům při návštěvě skladu Správy státních hmotných rezerv (SSHR) v Sedlčanech. Komise bude politicky zneužívána a nadto teď není čas hledat viníka, myslí si ministerský předseda.

Jeho koaliční vládní partner, šéf ČSSD Jan Hamáček v sobotu v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že právě taková komise by měla vzniknout. „Poté, co druhá vlna odezní, tak by za mne bylo nejčistší se v Poslanecké sněmovně dohodnout a udělat vyšetřovací komisi, která by vyšetřila a ukázala, jak to bylo a nebylo,“ řekl Hamáček.

„Mě překvapuje, že to navrhuje pan Hamáček, který byl u všech rozhodnutí vlády, na všech radách pro zdravotní riziko. Kdyby to navrhla opozice, tak tomu rozumím,“ řekl den poté Babiš. Neočekává ani, že by komise dospěla k nějakým závěrům. „Parlamentní komise nikdy nic nevyšetřily, je to čisté politikum a akorát to bude politicky zneužíváno,“ uvedl.

Jenže i tento argument - jak byl u všeho - Hamáček v citovaném rozhovoru rozporoval. Situaci na vládě popsal takto: „On jako předseda vlády všechna opatření schvaloval a sám do toho všeho do jisté chvíle razantně vstupoval a o věcech rozhodoval. S ohledem na minulost si například pamatuji, jak jsem 23. července vyzýval lidi, aby nosili roušky. Na to mi bylo premiérem řečeno, abych se staral o Českou poštu a nehrabal se ve zdravotnictví, takže i já s tím mám své zkušenosti, ale obecně nemá cenu teď dělat hon na čarodějnice.“

Připomeňte si: Věštění z koule i astroložka. Jak se Babiš připravoval na druhou vlnu.Video: Seznam Zprávy

Premiér si sněmovní komisi nepřeje. „Pokud to má někdo vyšetřovat, tak to budou vyšetřovat orgány, které jsou k tomu příslušné,“ řekl Babiš. Nyní podle něj není vhodná chvíle zjišťovat, kdo něco zanedbal. „V této chvíli bychom měli spíš mluvit o tom, jak pandemii společně překonáme než o hledání nějakých viníků,“ uvedl.

Hamáček oproti tomu svou myšlenku rozvíjí dál. V pořadu Partie na televizi Prima řekl, že vytvoření komise je standardní demokratický mechanismus, kterým by stát měl reagovat na krizi. Podle něj je třeba zjistit, jaké mechanismy fungovaly a jaké nefungovaly, aby se stát do budoucna vyvaroval opakování chyb.

Reklama

Doporučované