Hlavní obsah

Hamáčkovi se omlouvat nebudu. Nic nevysvětlil, říká Jurečka

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Vicepremiér Jan Hamáček je ve vážném podezření ze spáchání vlastizrady, prohlásili včera zástupci koalice Spolu. To vše přichází v době, kdy koalice shání podpisy na vyslovení nedůvěry vládě. Jaké kroky budou následovat?

Hostem Ptám se já byl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Sněmovna o kauze cesty vicepremiéra Jana Hamáčka už v úterý jednala na uzavřeném jednání. Do budovy dolní komory dorazil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, policejní prezident Jan Švejdar a šéf BIS Michal Koudelka. Dorazil i šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun a ředitel rozvědky Marek Šimandl. Nikdo z nich se však nedostal ke slovu. Schůze byla přerušena a pokračovat by měla ve středu večer.

„Musíme si uvědomit, že jsme opravdu ve velmi vážné situaci a pokud se zjištění potvrdí, pak je zřejmé, že nese prvky vlastizrady,“ uvedl v úterý předseda lidovců Marian Jurečka na společné konferenci koalice Spolu. Na středeční tiskové konferenci pak vicepremiér Jan Hamáček řekl, že všechny předsedy stran koalice Spolu za slova o jeho možné vlastizradě vyzve k omluvě, protože se podle něj žádné důkazy neprokázaly. „Já bych na svém včerejším vystoupení neměnil ani slovo, ani čárku. Řekl bych to úplně stejně. Tím, že Jan Hamáček podal dnes žalobu na Janka Kroupu a Seznam, nic nevysvětlil. K omluvě nevidím důvod,“ řekl v Ptám se já Jurečka.

„Postupoval jsem velmi korektně a obezřetně, aby se ty věci mohly napřed vysvětlit. Neřekl jsem, že to tak je definitivně. Snažil jsem se brát vážně informace, které přinesla média, ale důkazy má přinést jednání Sněmovny,“ dodal.

Jurečkovi stále chybí odpovědi na důležité otázky. Na pokračujícím jednání se chce ptát šéfů tajných služeb, co se na schůzce 15. dubna odehrávalo, zdali se na jednání řešil „handl“ v návaznosti na Vrbětice a především zda ze schůzky existuje zápis, který by bylo možné zveřejnit.

Například policejní prezident Jan Švejdar řekl, že odmítá jednání jakkoliv komentovat kvůli trvajícímu trestnímu řízení i činnosti tajných služeb. Podle Jurečky ale nic nebrání tomu, aby se na jednání Sněmovny ke schůzce vyjádřil. „Na schůzi, protože je uzavřená a není tam žádná nahrávací technika, by měli být šéfové služeb připraveni mluvit minimálně v režimu důvěrné až tajné. Minimálně by měli být schopni říct, nic z toho, o čem píše ten článek, tam nebylo,“ dodal Jurečka.

Jaké největší otazníky v kauze opozice vnímá? A proč se Spolu nedokáže domluvit s koalicí STAN a Pirátů na postupu proti vládě, kterou tolik kritizují?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo si ho pusťte ve videu:

„Pořád chci naslouchat otevřeně vysvětlení zúčastněných stran. Kdybych nechtěl znát tu pravdu, tak jednání neiniciuji,“ řekl v Ptám se já šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované