Hlavní obsah

Hamáček chce na kulturu místopředsedu Šmardu. Prezident však Staňkovu rezignaci nepřijal

Co řekl Zeman o Šmardovi letos v březnu na sjezdu ČSSD.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Místopředseda ČSSD Michal Šmarda. To je jméno, které má předseda Jan Hamáček připraveno na Ministerstvo kultury po Antonínu Staňkovi. Není však stále jisté, zda prezident přijme Staňkovu demisi.

Článek

Novým ministrem kultury by se měl stát Michal Šmarda, místopředseda ČSSD a starosta Nového Města na Moravě. Dosud spíše neznámý politik, třiačtyřicetiletý charismatický řečník, letos v březnu na sjezdu sociální demokracie okouzlil delegáty, takže při volbě nových místopředsedů dostal nejvyšší počet hlasů – 83 procent.

Jenže prezident Miloš Zeman podle očekávání nepřijal demisi Antonína Staňka. „Důvodem je to, že docent Staněk odhalil závažná ekonomická pochybení a neměl by být za tato odhalení trestán tím, že na něj bude vyvoláván tlak, aby odešel,“ oznámil hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Předseda strany Jan Hamáček už dříve dal najevo, že na výměně ministra kultury bude trvat a neustoupí. V úterý požádá premiéra Babiše, aby Zemanovi navrhl odvolání Staňka a místo něj jmenoval Michala Šmardu. Tomu už bude muset prezident vyhovět – zatímco demisi ministra podle Ústavy přijmout nemusí, návrh od premiéra ano.

Chvála na sjezdu

Miloš Zeman by přitom se jménem Michala Šmardy nemusel mít problém. Na zmíněném sjezdu ČSSD v Hradci Králové ho dokonce pochválil. Zná ho dobře jako starostu, protože svou chalupu má hned v sousední obci.

„Vy máte dobré politiky a málo si jich vážíte. Například starosta Nového Města, na mé milované Vysočině, měl velmi dobrý volební výsledek. Opakuji, takových komunálních politiků máte hodně, ale vy si jich málo vážíte,“ chválil prezident Zeman.

Michal Šmarda skutečně v loňských komunálních volbách získal 38 procent hlasů a stal se potřetí starostou. Jenže tentokrát kandidoval pod názvem „Lepší Nové Město“, nikoliv pod značkou sociální demokracie. A sám říká, že to může být cesta, jak zachránit ČSSD a kterou doporučuje pro krajské volby v příštím roce – přitáhnout na kandidátky i vnitrostranické osobnosti a celé to zaštítit jinou hlavičkou.

„Já nepotřebuji být zemanovec nebo antizemanovec. Protože tím vlastně jen říkáte, že Miloš Zeman je tím nejdůležitějším a určujícím ve vašem životě. Což v mém není,” odpovídá Šmarda na dotazy, jaký má vlastně vztah s prezidentem.

S Babišem nechtěl

Do kabinetu s hnutím ANO míří i přesto, že odpočátku byl proti tomu, aby do něj ČSSD vůbec vstupovala. „Být ve vládě s Babišem je pro nás očistná kůra. Andrej Babiš je typický manažer, který je zvyklý řídit poslední detail a není ochoten respektovat to, že ministři ve vládě jsou samostatné osobnosti,” prohlásil Šmarda v březnovém rozhovoru pro Seznam.

Ovšem jméno nového ministra nakonec ve hře není to nejdůležitější. Prezident nepřijal demisi Antonína Staňka, s nímž se sešel v úterý odpoledne. „Strana, která zařízne svého vlastního ministra, je odsouzena skončit pod pěti procenty, což se také stalo,“ řekl Zeman ještě před schůzkou, když hodnotil volební debakl ČSSD v evropských volbách.

Reklama

Doporučované