Hlavní obsah

Hamáček: Testy do škol jsem si vzal na triko. My nákupy umíme

Foto: vláda.cz

Ministr vnitra Jan Hamáček.

Reklama

Návrat části žáků 1. března do lavic je nejistý. Podmínkou totiž bylo jejich testování. Nyní však hrozí, že tendr na dodání testů vláda kvůli podezřením zruší. Kabinet o tom bude dnes odpoledne jednat.

Článek

Nejasnosti, které provází výběr dodavatele 3,6 milionu antigenních testů pro školáky, popisovaly Seznam Zprávy celý víkend. Zakázku získala společnost Tardigrad International Consulting, ačkoli nesplnila podmínky tendru - termín dodání. Některé firmy, které o zakázku projevily zájem, přitom nabídly lepší cenu a dodání v obdobném termínu. Výběrová komise Ústředního krizového štábu však několik firem z tendru vyřadila s odvoláním na varování zpravodajské služby.

Přitom ale ani výherce tendru - společnost Tardigrad International Consulting - nemá „čistý rejstřík“. V její historii se objevují lidé, jejichž byznys je spjat se zakládáním firem využívaných pro praní špinavých peněz.

Ministr vnitra Jan Hamáček odmítá, že by na firmy uplatňoval dvojí metr. „Ony (zpravodajské služby) se vyjádřily jenom k těm, které z jejich pohledu představovaly riziko. A ani rozvědka, ani BIS (firmu) Tardigrad nezmínily,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy. „Obě služby budou na vládě a jsou připraveny to své stanovisko zopakovat vládě,“ doplnil.

Budete dnes na vládě hlasovat pro to, aby se tendr zrušil?

Teď to nejsem schopen říct. Já chci od pana premiéra zjistit, jak budeme postupovat dál. Zda platí, že chceme vrátit děti do škol od 1. března. Pokud tady tato priorita je, tak jak toho chce premiér dosáhnout bez antigenních testů. Bez debaty s premiérem k tomu zatím nic říkat nebudu.

Výsledek tendru vzbuzuje pochybnosti, zvlášť když výherce nesplnil podmínky. Samotný nákup jste si vzal dobrovolně na starosti?

Já jsem si to vzal na triko, když bylo evidentní, že to bude vyžadovat koordinaci několika rezortů - ministerstev školství a zdravotnictví. Tyto rezorty to však dělat nechtěly, státní hmotné rezervy to dělat nechtěly, protože jejich zásoby jsou určeny pro krizový stav. Takže to byl logický krok pro Ústřední krizový štáb. My jsme se tomu jako vnitro nebránili, protože nakupovat umíme.

Ministerstvo zdravotnictví dávalo dohromady seznam dodavatelů, z nichž se vybíralo. Někteří se ale na seznam dostali díky tomu, že psali na úřady a byli aktivní. Tento postup oslovování je podle vás v pořádku?

Já to hodnotím tak, že Ministerstvo zdravotnictví splnilo úkol, který mu dala vláda. A my na základě toho jsme udělali nákup. Oslovili jsme přesně ty firmy, které nám Ministerstvo zdravotnictví řeklo, že máme oslovit.

Víte, jak se na seznam dostala firma Tardigrad? Jak na tuto firmu, o níž lze jen málo dohledat, resort Jana Blatného přišel?

Neznám žádné okolnosti, které souvisejí se sestavením toho seznamu. V době, kdy materiál přišel na Ministerstvo vnitra, tak jsem žádnou z těch firem neznal, s žádnou firmou jsem se nepotkal a neměl jsem s ní žádný kontakt.

Poté jste požádal bezpečnostní složky, aby tyto firmy prověřily? Je to vůbec běžné?

Ve chvíli, kdy ten seznam přišel na Ministerstvo vnitra, tak já jsem požádal svého ekonomického náměstka, aby se obrátil na Bezpečnostní informační službu a Úřad pro zahraniční styky a informace, aby se na ty firmy podívaly. A přišlo od nich upozornění na několik firem.

Nikoli však na výherce tendru - Tardigrad. Tato firma přitom nezveřejňuje do obchodního rejstříku žádné dokumenty, základní kapitál je jeden tisíc korun. V její minulosti se objevují lidé, jejichž byznys je spjat se zakládáním firem využívaných pro praní špinavých peněz. Zpravodajské služby tuhle firmu nepovažovaly za rizikovou?

Ani jedna z našich služeb se k firmě Tardigrad nevyjádřila.

Vůbec neřekly nic k této firmě s pochybnou minulostí?

Ony se vyjádřily jenom k těm, které z jejich pohledu představovaly riziko. A ani rozvědka, ani BIS (firmu) Tardigrad nezmínily.

Vaše tvrzení si nemohu ověřit, protože zpravodajské služby svou činnost nekomentují. Ale dává vám smysl, že některé firmy na základě jejich minulosti vyřadí, ale tuto firmu, která má také problematickou minulost, nikoli?

Bezpečnostní služby jsou tady k tomu, aby informovaly vládu mimo jiné, když dělá nějaké rozhodnutí. A obě služby budou zítra (v pondělí) na vládě a jsou připraveny to své stanovisko zopakovat vládě.

Tu zprávu zpravodajci dali jenom vám? A kolik firem jste z tendru vyřadili?

Já nevím, kdo byl dalším příjemcem té zprávy, protože koho informuje, ví jenom BIS. A vzhledem k tomu, že jsme zadavatelem té zakázky byli my, tak mi přijde logické, že informovali nás. A kolik firem vyřadili, teď nemůžu komentovat, protože jich bylo víc. Ty informace byly předány panu náměstkovi Knobovi.

Kdyby stát podepsal tendr s firmou Chironax, stát by ušetřil 40 milionů korun. Proč jste tuto firmu vyloučili?

S těmi informacemi (od bezpečnostních složek, pozn. red.) by to podepsal jenom blázen, protože ta firma byla před měsícem vlastněná lidmi obviněného Tomáše Horáčka.

A vazby u firmy Tardigrad nevadí?

Já jenom říkám, že na firmu Tardigrad jsem nedostal žádnou informaci od služeb. A pokud se kouknu do obchodního rejstříku, tak vidím, že od roku 2019 to ovládá česká majitelka. Já tam žádnou britskou firmu nevidím, ta tam byla v minulosti (o britské firmě v majetkové struktuře se zmiňovala některá média, pozn. red.)

A co skutečnost, že ta firma nesplnila podmínky zadání? Doveze zboží později, než je v podmínkách, a má vyšší cenu než ostatní firmy.

No vzhledem k tomu, že tím cílem tendru bylo zajistit množství testů do prvního března, tak vzhledem k tomu, že žádná z firem nesplňovala termín 25. února, tak ta komise hledala dál firmu, která je schopna splnit nejbližší termín po. A to byla společnost Tardigrad.

Dobře, proč se ale nevybrala firma I. T. A. - Intertact, která nabízela testy za 49 korun s dodáním na začátku března. Testy by přivezla jenom o den později a stát by za jeden test ušetřil 16 korun.

Netuším, kdo je firma I. T. A. - Intertact, pokud je vyloučená, tak u té byla bezpečnostní rizika stejně jako u Chironaxu.

Jen to tedy shrnu: U této firmy by stát ušetřil 16 korun za test, u Chironaxu by ušetřil 11 korun. Ale u nich je problematická minulost, která však u výherce nevadí, protože na ni bezpečnostní složky neupozornily.

Hlavním kritériem bylo dostat sem testy před začátkem března, neznám detaily firmy I. T. A. - Intertact. Ale informace, které mám z komise, je, že ta firma byla vyřazena. Navíc společnost by zboží dodala po 1. 3. a neměla zajištěnou dopravu.

Proč jste si poté, co jste vyhlásil vítěze, přes lidi z česko čínské komory Jaroslava Tvrdíka zjišťoval u čínského výrobce informace o Chironaxu, který jste už ze soutěže vyřadil?

Prostě jsem si ověřoval informace. Poté, co skončila práce komise, mě firma Chironax zavalila e-maily, ve kterých používala různé argumenty, že měla zaplaceno 400 tisíc eur, tudíž jsem nepožádal česko čínskou komoru, ale paní Li Ming, kterou znám a je tlumočnice.

Ale proč? Vždyť už vám to mohlo být jedno.

Mohlo to být jedno, ale předpokládal jsem řadu novinářských dotazů na různé věci. A když jsem viděl, že paní jednatelka píše i panu premiérovi, tak jsem chtěl mít odpovědi na všechny otázky, zda firma Chironax zaplatila 400 tisíc eur. A odpověděli mi, že to je pravda.

Ověřil jste si také, zda má už čínské testy objednané a zaplacené výherce tendru?

Tato firma mě nekontaktovala, tak jsem jejich informace nemusel ověřovat.

Odkud tedy víte, že už zaplatila za nákup zboží dva miliony dolarů, jak jste prohlásil do médií?

Protože to jednatelka (Tardigradu) řekla mému ekonomickému náměstkovi a on mi hned volal. A informace navíc už byla v Lidových novinách.

Také jste v neděli v pořadu Václava Moravce říkal, že firma spolupracuje s českými úřady. Není to pravda. V registru smluv není ani jedna zveřejněná smlouva.

Já nevím, co je, nebo není v registru, já jsem vycházel z informací, které se ke mně dostaly. A předpokládám, že budou potvrzeny nebo vyvráceny na vládě.

Lze smlouvu, kterou jste v pátek podepsal, vůbec zrušit?

Každá smlouva se dá zrušit. Tu smlouvu podepisoval náměstek Knob, ne já. Takže předpokládám, že to je standardní smlouva, kdy při jednostranném odstoupení má druhá strana nárok na úhradu škody, která z toho vznikla.

Reklama

Doporučované