Hlavní obsah

Hamáček chtěl do Moskvy, i když už tu byly tajné informace o ruském teroru

Foto: vláda.cz

Jan Hamáček.

Reklama

Jan Hamáček ještě v pátek počítal s cestou do Moskvy, v té době už někteří politici měli informace o teroru ruských agentů. Reportér Seznam Zpráv se na případ ptal prostřednictvím SMS premiéra Babiše i Hamáčka v sobotu dopoledne.

Článek

Když premiér Andrej Babiš v sobotu večer nečekaně vystoupil na tiskové konferenci o útoku ruských agentů na zbrojní sklad ve Vrběticích, zapadla jedna důležitá věta.

„Byli jsme v pátek večer informováni o závažných skutečnostech týkajících se bezpečnosti naší země,“ prohlásil hned na úvod předseda vlády. Důležité je to časové ukotvení „v pátek večer“.

Babiš tím dal najevo, že brífink se odehrál nedlouho poté, co se ministři dozvěděli, že ruská rozvědka podle závěrů vyšetřování zabila v Česku v roce 2014 dva lidi a způsobila rozsáhlou explozi.

Jenže podle informací Seznam Zpráv, ověřených ze dvou nezávislých a důvěryhodných zdrojů, věděla část nejvyšších politiků o tomto mezinárodním skandálu nejméně už týden. A otázkou je, jestli to věděl i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který ještě v pátek plánoval, jak v pondělí bude jednat v Moskvě o ruské vakcíně Sputnik V.

Kdyby totiž Hamáček odcestoval do Ruska vybavený zprávou o bezprecedentní ruské akci, bylo by to zvláštní.

Hamáček ještě v pátek s cestou do Ruska počítal, pak ale zasáhl Babiš a důrazně mu ji nedoporučil.

A v sobotu dopoledne se reportér Seznam Zpráv dotazoval Hamáčka i Babiše, jestli roli hrály i informace o tehdy ještě nezveřejněném (a neupřesněném) skandálu kolem ruských tajných služeb. Hamáček ani Babiš neodpověděli - a o pár hodin později svolali brífink, kde oznámili pachatele exploze ve Vrběticích a vyhoštění 18 ruských diplomatů, ve skutečnosti důstojníků ruské rozvědky.

Například Tomáš Petříček, do minulého týdne ministr zahraničí za ČSSD, řekl Deníku N, že o závěrech vyšetřování věděl už dříve. „Není to překvapení. Tyto informace jsem už měl dříve k dispozici a postup, který dnes představil premiér Andrej Babiš a vicepremiér Jan Hamáček, odpovídají reakci na takto závažný incident se zapojením tajných služeb,“ řekl Deníku N Petříček, který minulý víkend neúspěšně kandidoval na předsedu sociální demokracie právě proti Hamáčkovi.

Podle informací Seznam Zpráv totéž věděli oficiální cestou i někteří poslanci bezpečnostního výboru. Informace zazněly koncem března také na zasedání Bezpečnostní rady státu. „Předpokládám, že se tato akce odehrávala v nejvyšším stupni utajení. Dostupné informace jsem neměl,“ řekl ovšem Jan Bartošek, člen výboru za lidovce. „Bez komentáře,“ uvedl další člen výboru Vít Rakušan (STAN).

Vicepremiér Hamáček na žádost Seznam Zpráv o vyjádření a vysvětlení, kdy se o kauze podrobně dozvěděl, nereagoval.

Na sobotní tiskové konferenci jen řekl, že odhalení ruských zpravodajců je důvod, proč se celý pátek odmítal vyjádřit, jestli tedy do Moskvy odletí (i přes premiérův nesouhlas), nebo ne. Pak zveřejnil, že cestu ruší - protože musí být na pondělním zasedání vlády. „Mimochodem to také osvětluje, proč jsem nemohl komentovat vaše dotazy na mou cestu do Moskvy. Byl jsem cílem mediální i politické kritiky, ale já jsem prostě nemohl postupovat jinak,“ řekl Hamáček.

Další otázkou je, co chtěl vlastně Hamáček v Rusku kvůli Sputniku V řešit. Celý problém je v tom, že nákup ruské vakcíny prosazuje prezident Miloš Zeman. Jenže vakcína je teprve na začátku schvalování Evropskou lékovou agenturou EMA - a bez tohoto razítka, jak ostatně říká i premiér Babiš, se v Česku Sputnikem očkovat nezačne.

Cestu do Moskvy oznámil Hamáček ve středu. „Já v pondělí odlétám do Moskvy, kde chci dojednat případné dodávky Sputniku V po jeho schválení Evropskou lékovou agenturou,“ napsal na Twitteru. Setkat se měl s ruským ministrem průmyslu a obchodu Denisem Manturovem.

Reklama

Doporučované