Hlavní obsah

Hamáček do Moskvy chtěl, řeči o kamufláži si mohl odpustit, říká Zeman

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Vicepremiér Jan Hamáček chtěl podle prezidenta v Moskvě řešit vakcínu Sputnik V.

Reklama

Nejasnosti ohledně cesty Jana Hamáčka do Moskvy uprostřed kauzy Vrbětice trvají. Vicepremiér odmítl v neděli výzvy k rezignaci.

Článek

Prezident Miloš Zeman nepodpořil vysvětlení Jana Hamáčka (ČSSD), že plán s cestou do Moskvy byla kamufláž, která měla zastřít úder na ruskou špionáž působící v Česku. Podle něj si tento „folklor“ měl vicepremiér odpustit.

Cesta byla podle Zemanova vyjádření skutečně v plánu - a to přesto, že už v té době oba politici museli mít informaci o podílu ruských agentů na výbuších v moravských muničních skladech. Podle informací Seznam Zpráv věděli oba politici o ruských aktivitách ve Vrběticích nejpozději od 7. dubna. Cestu do Moskvy přitom začal Hamáček plánovat až o týden později.

„Krásný“ summit

Podle Zemana by bylo „krásné“, kdyby - nebýt Vrbětic - v Česku proběhl summit prezidentů USA a Ruska. Právě o něm a o vakcíně Sputnik V měl podle svých slov z doby před zveřejněním kauzy Vrbětice Hamáček v Moskvě jednat. Později však vicepremiér celý plán s cestou do ruské metropole označil za kamufláž pro hladký průběh vyhoštění ruské rozvědky.

„Jan Hamáček naprosto rozumně původně plánoval svou cestu do Ruska s těmito dvěma tématy a zcela rozumně tuto cestu odvolal, když se začalo mluvit o Vrběticích. Jen blázen by tam jel v té době. Ten folklor o zastíracím manévru si mohl odpustit,“ uvedl prezident v neděli.

Zároveň ale odmítl informace Seznam Zpráv, že by Hamáček v Rusku chtěl vyměnit „ututlání“ Vrbětic za ruskou očkovací látku. „To je hodně špatná detektivka,“ zopakovala hlava státu svůj pohled.

Jak Seznam Zprávy uvedly, v době příprav na cestu do Ruska Hamáček řešil okolnosti své moskevské mise (mimo jiné s Kanceláří prezidenta republiky Miloše Zemana) a zároveň se účastnil tajných jednání se šéfy bezpečnostních služeb, policejním prezidentem či nejvyšším státním zástupcem. Ti mu zdůrazňovali závažnost informací a na večerním setkání na Ministerstvu vnitra 15. dubna jej přesvědčovali, že za těchto okolností do Moskvy letět nemůže.

Seznam Zprávy s odvoláním na důvěrné zdroje z jednání minulý týden uveřejnily informace, že Hamáčkův plán byl nabídnout Rusům dohodu: výměnou za uhlazení informací o vrbětické kauze dojednat dodávku milionu vakcín Sputnik V a pozvání Vladimira Putina do Prahy na summit s americkým prezidentem Joe Bidenem.

„Když s tím přišel, koukal jsem na něj překvapeně. Chtěl Volodina (šéf ruské Státní dumy, blízký člověk Vladimira Putina) postavit před hotovou věc až na té návštěvě,“ uvedl jeden z účastníků schůzky, který podobně jako další hovoří pod příslibem anonymity a jehož identitu redakce chrání.

Všechny zdroje hodlají hovořit o schůzce při policejním vyšetřování, které se po zveřejnění článku Seznam Zpráv rozjelo. V každém případě všechny zdroje se shodují, že na konci jednání přesvědčily Jana Hamáčka, že do Ruska nepoletí.

Manko ve Vrběticích?

Vicepremiér Hamáček v neděli v diskuzním pořadu TV Prima odmítl výzvy opozice k rezignaci - výsledek celé akce označil za úspěch.

Oznámil také, že v pátek podal trestní oznámení na redakci Seznam Zpráv kvůli článkům investigativních reportérů Janka Kroupy a Kristiny Cirokové. Šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík opakovaně uvedl, že Seznam Zprávy jsou připravené pravdivost svých zjištění prokázat u soudu.

Prezident Zeman v neděli trval dál na tom, že ruská linka není jedinou vyšetřovací verzí kauzy Vrbětice. A to i přesto, že tuto jeho interpretaci již dříve odmítl premiér Andrej Babiš (ANO). Další vyšetřovací verzi mu prý sdělila jeho dlouholetá spojenkyně, ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

„Nejsem zastánce jedné vyšetřovací verze. Další verzí mohlo být zakrytí manka ve Vrběticích. Proto naléhám, aby policie vyšetřovala, ať konečně víme, na čem jsme,“ uvedl Zeman s tím, že důvěřuje české policii, nikoli však Bezpečnostní informační službě. Ta se na objasnění případu významně podílí.

Premiér Andrej Babiš v reakci na prezidentské interview uvedl, že neví, proč hlava státu o více verzích stále mluví, a zopakoval, že existuje pouze jedna, která pracuje s účastí ruských agentů na vrbětickém výbuchu. „Je tam jen jedna verze. Na začátku byla jiná. Ale teď je jen jedna. Je to nedorozumění.“

Reklama

Doporučované