Hlavní obsah

Hamáček: Hnutí ANO je chameleon, do Sněmovny se dostaneme

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček na předvolební akci ČSSD v Brně.

Reklama

ČSSD v Brně před volbami opět představilo krajské lídry a šéf strany Jan Hamáček se v projevu vymezoval vůči koaličnímu partnerovi, hnutí ANO premiéra Andreje Babiše.

Článek

Brněnské výstaviště se v sobotu proměnilo v baštu ČSSD. Setkali se tady někteří krajští lídři včetně předsedy strany a ministra vnitra Jana Hamáčka. Kromě toho, že sociální demokraté vyjmenovávali důvody, proč je volit, začali se také vymezovat vůči hnutí ANO, se kterým roky společně vládnou.

„Dobře si uvědomuji, že si ČSSD nese tíhu vládnutí s hnutím ANO. Hnutí ANO je takový chameleon a je třeba jasně říct, že jsme to byli my, kteří jsme donutili Andreje Babiše a jeho ministry podporovat růst důchodů, navýšení rodičovské, růst platů ve veřejné sféře nebo proplácení tří dnů nemocenské. Tohle oni nechtěli,“ burcoval na akci ČSSD v Brně Hamáček.

Dobře si uvědomuji, že si ČSSD nese tíhu vládnutí s hnutím ANO.
Jan Hamáček, předseda ČSSD a ministr vnitra

Hamáček je také navzdory volebním průzkumům přesvědčen, že se sociální demokracie dostane do Sněmovny. „ČSSD je podceňovaná, všichni uvažují o tom, dostaneme se, nedostaneme se. Dostaneme se. Dostaneme se tam proto, že jsme jednotní,“ myslí si Hamáček.

Mnoho krajských lídrů ale osobně do Brna nepřijelo údajně kvůli tomu, že jsou na kampani ve svých regionech. V bílých košilích se na pódiu představil například lídr na Vysočině Jiří Běhounek nebo jednička na kandidátce Královehradeckého kraje Jan Birke. Mnoho lídrů ale v Brně chybělo.

+1

Do Brna přijeli Hašek, Škromach nebo Stropnický

Na akci dorazil v civilním oblečení také bývalý hejtman Jihomoravského kraje, současný náměstek ministra vnitra Michal Hašek. Bývalý místopředseda ČSSD se musel stáhnout z funkcí po lánském puči po volbách v roce 2013, kdy se skupina sociálních demokratů sešla s Milošem Zemanem a domlouvali svržení předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Postupně se ale zase propracovává zpět do významnějších postů.

ČSSD se podle předvolebních průzkumů pohybuje na hraně zvolení do Poslanecké sněmovny. Šéf strany Hamáček musí na policii vysvětlovat plánovanou cestu do Moskvy v době, kdy už věděl, že za výbuchem ve Vrběticích stojí ruští agenti.

Hamáček a kauza Moskva

Podnětem vyšetřování byla informace Seznam Zpráv, podle které Hamáček chtěl odcestovat v dubnu do Moskvy, aby tam získal vakcíny proti covidu-19 výměnou za informace o vyšetřování výbuchu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Krátce před chystanou cestou premiér Andrej Babiš (ANO) a Hamáček zveřejnili, že za výbuchy stáli podle českých bezpečnostních složek příslušníci ruské vojenské tajné služby GRU.

Přehled všech kandidátů do voleb

Foto: Seznam Zprávy

Podívejte se v našem speciálu Volby 2021, kdo kandiduje ve vašem kraji.

Hamáčkova reputace však utrpěla již dříve - například proto, že nedokázal prosadit své kandidáty na ministry při výměně členů kabinetu. A neodešel ani poté, co Andrej Babiš prohlasoval s pravicovou opozicí zrušení superhrubé mzdy.

Jako lídr ve Středočeském kraji je Hamáček v kampani působí málo viditelně, mnohem výraznější je ministryně práce a pražská jednička ČSSD na kandidátce Jana Maláčová.

Reklama

Doporučované