Hlavní obsah

Hamáček: Husák plivl na celou policii. Nevrátí se, máte moje slovo

Foto: Seznam Zprávy

„Pokud je někdo tak nezodpovědný, nebo tak blbý, že udělá takovou akci, pak ho stát potrestá,“ řekl k mejdanu v teplickém hotelu Hamáček.

Reklama

Šéf liberecké policie Husák zaplatí za účast na zakázaném večírku, řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy ministr vnitra Hamáček. Největším zločinem podle něj je, že Husák pošpinil práci celé policie.

Článek

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes slíbil, že Vladislav Husák nadobro přijde o místo ředitele liberecké krajské policie. Policejní prezident Jan Švejdar odvolal krajského ředitele z funkce poté, co se zúčastnil večírku s politickými šíbry v teplickém hotelu Prince de Ligne. Husák si ale kvůli své hospitalizaci odvolání dosud nepřevzal a i poté by se teoreticky mohl do funkce vrátit.

„Nevrátí se, na to máte moje slovo,“ řekl Hamáček v pořadu Výzva. „Toto je v pravomoci pana policejního prezidenta, (ale) já jsem přesvědčen, že to, co jsem tady řekl, že tak to prostě bude,“ dodal.

Ministr vnitra odmítá, že teplická událost vypovídá o stavu celé Policie České republiky. Husák podle něj pošpinil jinak výbornou práci policistů.

„Je to exces jednoho policejního funkcionáře, který za to zaplatí, ale rozhodně to není vizitka práce policie,“ řekl Hamáček. „Ti lidé tady rok dřou jako koně, mají nezaplacené přesčasy, jsou unavení, jsou přetížení a 99,9 % jejich práce je bezchybných. To mě na tom nejvíc štve. A současně je to možná to, co pan plukovník Husák nechápe. To je ten největší zločin, který udělal, on vlastně plivl na celou policii,“ řekl Hamáček.

Krajského ředitele policie Husáka před dvěma týdny vyfotili novináři na oslavě podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy. Do hotelu Prince de Ligne v centru Teplic dorazil například šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička, místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr, šéf fotbalových Teplic Petr Hynek, teplický zastupitel Michal Kasal nebo bývalý premiér Jiří Paroubek. Provozovatel hotelu i jeho hosté porušili opatření proti šíření nemoci covid-19. Několik z nich včetně Husáka v hotelu přespalo.

„Nikdo to nezametl pod koberec“

Policie nechala večírek bez povšimnutí, upozornili na něj až novináři. Na mnoha jiných místech v teplickém kraji přitom ten večer policisté kontrolovali, zda jsou podniky podle nařízení vlády zavřené.

„Pokud to někdo nahlásil na policii, a ty telefonáty jsou nahrávané, takže se to velmi snadno zjistí, tak to někdo odnese. Každé policejní auto má GPS, takže se dá podívat, jestli přes to náměstí jelo, nebo nejelo. Pokud tam jelo, tak je legitimní se těch policistů zeptat, zda něco viděli. To všechno vyšetří policejní kontrola, nikdo to nezametl pod koberec,“ ujišťuje ministr vnitra.

Husák byl 29. ledna převezen po akutních problémech – patrně infarktu – do nemocnice, proto s ním prý ještě o celé věci nemluvil. Kvůli hospitalizaci také Husák formálně zůstává ředitelem krajské policie. Hamáček ale trvá na tom, že o tuto pozici nakonec přijde.

„Pokud je někdo tak nezodpovědný, nebo tak blbý, že udělá takovou akci, tak jediné, co stát může udělat, je, že ho potrestá,“ řekl Hamáček. „To, co (Husák) udělal, je v přímém rozporu s jeho funkcí, a také za to zaplatí,“ dodal.

Reklama

Doporučované