Hlavní obsah

Hamáček je proti pádu vlády. Stejně jako další poslanci ČSSD chce, ať skončí jen Babiš

Jak hodlá hlasovat Jan Hamáček na jednání o důvěře vládě?Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sociální demokracie se příští týden rozhodne, zda odejde z vlády premiéra Andreje Babiše.

Článek

Už příští týden chce opozice hlasovat o nedůvěře vládě premiéra Andreje Babiše. Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček by teď ruku pro pád vlády – jak řekl v České televizi – nezvedl.

Podle Hamáčka by bylo nejlepší, když by kabinet pokračoval bez Babiše. Jenže tuto variantu razantně odmítá vedení hnutí ANO.

Podobný názor jako Hamáček má také ministr kultury Antonín Staněk nebo poslanec ČSSD Ondřej Veselý. „Jsem pro odchod premiéra. Na vyslovení nedůvěry není dost hlasů,“ řekl Seznamu Veselý.

Hlasování o nedůvěře vládě vyvolala reportáž Seznamu. V ní Babišův syn řekl, že byl proti své vůli odvezen na Krym. Podle premiéra o žádný únos nešlo.

Průlomové svědectví v kauze Čapí hnízdo:

Zvláštní vyšetřování.Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

Vedení sociální demokracie o dalším působení ve vládě rozhodne příští týden. Někteří poslanci ČSSD říkají, že pro pád vlády budou hlasovat, když jejich ministři dají demisi.

„ČSSD nebude hlasovat proti vládě, ve které sedí. Pokud bychom se rozhodli nepokračovat ve vládní spolupráci, dají naši ministři demisi. A o tom se rozhodne příští týden,“ řekl šéf poslanců sociální demokracie Jan Chvojka.

„Nedovedu si představit, že by poslanci ČSSD hlasovali pro pád vlády, kde jsou ministři za ČSSD. Tedy pokud by odešli z vlády ministři za ČSSD, je to jiná situace,“ uvedl poslanec sociální demokracie Jaroslav Foldyna.

Další poslanec strany Lubomír Zaorálek prohlásil, že pokud sociální demokraté odejdou z vlády, výrazně se sníží šance, že se případ Čapí hnízdo dořeší. Zůstat ve vládě chce také poslankyně Alena Gajdůšková.

Opozice přitom sama nemá dost hlasů na to, aby kabinet premiéra Andreje Babiše padl.

Reklama

Doporučované