Hlavní obsah

Hamáček jednal o zákonu k brexitu. Měl by projít zrychleně už v prvním čtení

Tisková konference po jednání vicepremiéra Jana Hamáčka se zástupci parlamentních stran.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček se sešel se zástupci parlamentních stran, aby projednali zákon o odchodu Spojeného království z Evropské unie.

Článek

Projednávaný zákon má zajistit ochranu Britů žijících v Česku v případě odchodu Británie z EU k 29. březnu bez dohody. Návrh normy upravující vztahy mezi ČR a Spojeným královstvím pro případ, že Británie vystoupí z EU bez dohody, poslala vláda do Sněmovny před týdnem.

Návrh počítá s přechodným obdobím do 31. prosince 2020, během kterého bude v osmnácti vybraných oblastech britským občanům zaručeno stejné zacházení, jako by nadále byli v postavení občanů EU. Podle britského velvyslance Nicka Archera je návrh v porovnání s plány ostatních zemí EU k Britům nejvstřícnější. „Jeví se jako nejštědřejší z návrhů, které doposud učinil kterýkoli členský stát, aby se Britové usadili,“ uvedl na Twitteru.

Návrh pochází od ministerstva vnitra a minulé pondělí pro něj hlasovali ministři menšinové vlády ANO a ČSSD. Část opozičních stran už před čtvrteční schůzkou uvedla, že ho podpoří. „Je to recipročně v zájmu českých občanů, kteří žijí v Británii. Abychom v případě tvrdého brexitu byli schopni ochránit práva Čechů žijících ve Velké Británii, musíme stejná práva poskytnout Britům žijícím na území České republiky,“ řekl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Během jednání všechny parlamentní strany potvrdily, že podpoří zrychlené přijetí zákona, tedy že ho podpoří už v prvním čtení. V Česku žije podle odhadů přibližně 8 000 Britů. Čeští politici počítají s tím, že podobná pravidla přijmou britští zákonodárci i pro Čechy žijící v Británii, kterých je okolo 40 000.

Na odchod Spojeného království se chystá celá Evropa

Podobný zákon jako Česká republika chystají také všechny ostatní členské země Evropské unie. Poláci například chtějí nabídnout trvalý pobyt spolu s pracovním povolením těm Britům, kteří v zemi žijí více než pět let, a tříleté dočasné povolení k pobytu těm, kteří tam jsou méně než pět let. Na ujištěních pro Brity, že budou moci v EU i nadále beze změny žít, pracují i úřady v Německu, Francii, Itálii či Nizozemsku. Berlín proto otevřel pro britské občany, kterých je v Německu asi 100 000, registraci na internetu, Italové zase slibují zákon, který jejich práva ochrání.

V úterý britští poslanci odmítli dohodu o vystoupení Spojeného království z Evropské unie, kterou se sedmadvacítkou dojednala premiérka Theresa Mayová. Konzervativní předsedkyně vlády teď musí na základě nedávno schváleného dodatku zákona představit v Dolní sněmovně do tří zasedacích dnů takzvaný „plán B“. Alternativami jsou odložení brexitu, předčasné volby, druhé referendum o vystoupení, hlasování o nedůvěře vládě, ale i neřízený brexit bez dohody. Británie má Unii opustit 29. března.

Reklama

Související témata:

Doporučované