Hlavní obsah

Hamáček k Afghánistánu: Nemůžeme nepřijmout lidi, kteří jsou v ohrožení

Foto: vláda.cz

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Reklama

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) označil situaci v Afghánistánu za totální kolaps tamní vlády a bezpečnostních sil. Postup Česka komentoval pouze stroze, uvedl, že budou potřeba další lety.

Článek

Kolaps podle ministra Hamáčka přišel v Afghánistánu velmi rychle. Potvrdil, že český velvyslanec v Kábulu Jiří Baloun je stále na místě. Řekl, že situace na místě je bezprecedentní a poděkoval všem, kteří se na evakuačních letech podílejí.

„Situace se stále vyvíjí, armáda je připravena v letech pokračovat. My jako Ministerstvo vnitra budeme zodpovědní za pomoc lidem, kteří dorazí do Česka. Poté, co projdou všemi procedurami, jsme připraveni k maximální součinnosti tak, aby se – pokud budou mít zájem – mohli integrovat do české společnosti. Budu o té věci jednat s jednotlivými hejtmany, abychom pro lidi našli důstojné uplatnění v České republice,“ řekl dnes Hamáček na tiskové konferenci v Lidovém domě.

Hamáček bude jednat i s hejtmany

Hamáček nechtěl upřesnit, kolika lidí se evakuace bude týkat, uvedl pouze, že je rád, že první letadlo ráno přistálo. „Ještě nějaké lety bychom potřebovali,“ uvedl pouze.

Opozice kritizuje pomalý postup

Česko slíbilo pomoci místním spolupracovníkům českého velvyslanectví a tlumočníkům s platným kontraktem s českou armádou, kteří prošli bezpečnostní prověrkou.

Opozice vládu kritizuje za pomalou reakci i za to, že se na seznam nevešli všichni spolupracovníci armády i z dřívějších let. V minulosti Česko afghánským tlumočníkům pomáhalo, program byl ale v roce 2017 zrušen. Někteří ze spolupracovníků českých vojáků se tak přesídlení v minulých letech nedočkali. Podle expertů hrozí lidem spolupracujícím s koaličními vojsky smrt, v ohrožení jsou i jejich rodiny. Své spolupracovníky ze země stahují i další západní země.

Doplnil, že český azylový systém počítá s tím, že se každý případ posuzuje individuálně. Současně nemůže Česko nepřijmout někoho, kdo by byl v ohrožení.

„Naším cílem je dostat do Česka co nejvíce lidí, kteří jsou v programu,“ uvedl Hamáček. Situaci v Kábulu popsal jako absolutní kolaps vlády a tamních bezpečnostních sil, postup Tálibánu jako bezprecedentně rychlý.

Islamistické hnutí Tálibán podle spolku Vlčí máky uneslo jednoho z tlumočníků, který v minulosti pracoval pro českou armádu. Spolek, který stojí za iniciativou Zachraňme tlumočníky, to uvedl na sociální síti. Informaci mu sdělil bratr tlumočníka. Další ze spolupracovníků české armády se podle spolku s rodinami skrývají. Do evakuačního letu naopak ministerstvo obrany pozvalo další dva z někdejších tlumočníků, kteří v něm původně nebyli.

„Ztratili jsme kontakt s jedním z tlumočníků, podle zprávy od jeho bratra vtrhli do domu ozbrojení muži, zbili ho a odvlekli. Situaci jeho ženy a tří malých dětí neznáme,“ uvedl spolek. Dodal, že další čtyři tlumočníci, kteří se nevešli na vládní seznam, se s rodinami skrývají v dosahu letiště. „Jedna z rodin je od včerejška (od neděle) v podzemí bez jakýchkoli zásob vody a jídla,“ poznamenal.

Na seznam evakuovaných naopak ministerstvo obrany v neděli večer zařadilo jiné dva tlumočníky, kteří na něm původně nebyli. „To potvrzuje, že už dříve mohlo dojít k chybám při sestavování této soupisky. Žádáme vládu, aby na palubu zbylých evakuačních letů pustila všechny bývalé tlumočníky Armády České republiky, kteří se ještě dokáží dostavit na letiště,“ doplnil spolek.

Do Kábulu letí další evakuační stroj

První evakuační letadlo přiletělo na letiště v pražských Kbelích z Afghánistánu dnes ráno. Přivezlo 46 Čechů nebo afghánských spolupracovníků české ambasády a armády a jejich rodinných příslušníků. Do Kábulu dopoledne odstartoval další evakuační stroj.

Reklama

Doporučované