Hlavní obsah

Hamáček: Kdo vyzradil tajemství o ruském agentovi, by měl být potrestán

Foto: Profimedia.cz

Podle Hamáčka by měl vyzrazení informace provázet exemplární trest.

Reklama

Zpráva o ruském diplomatovi Andreji Končakovi na českém území podle ministra vnitra zkomplikovala život spoustě lidem. Tuzemská diplomacie se podle něj snaží česko-ruský spor vyřešit diplomaticky.

Článek

Exemplární trest by měl čekat člověka, který do veřejného prostoru před několika týdny pustil informaci o tom, že do Prahy přijel ruský agent s jedovatým ricinem. Uvedl to vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček. Ohrozilo to spoustu životů a zkomplikovalo práci bezpečnostním službám, řekl v neděli v České televizi.

Kvůli úniku utajovaných informací už dříve podala trestní oznámení Bezpečnostní informační služba.

„Zkomplikovalo to život spoustě lidí, práci bezpečnostním službám, de facto to vyhodilo do vzduchu případné reakce našich služeb na případné hrozby a současně to ohrozilo spoustu životů,“ řekl Hamáček.

„Doufám, že policie zjistí, kdo to byl, a ten člověk bude exemplárně potrestán,“ dodal.

Hamáček se nechtěl vyjadřovat k dalšímu řešení situace, odmítl to kvůli mlčenlivosti. Řekl ale, že Ministerstvo zahraničí usiluje o přesunutí debaty do diplomatických salónů a jedná o omezení počtu ruských diplomatů v Česku.

Podle Hamáčka také nelze ruského diplomata Andreje Končakova, který měl v kufru přivézt nebezpečný jed ricin, jednoduše vyhostit ze země.

„Nechci se vystavit trestnímu stíhání kvůli vyzrazení utajované informace, ale nejde jen tak někoho vyhostit. Bude tomu předcházet důkazní nouze, protože se jedná o informace bezpečnostních služeb,“ řekl v ČT.

O příjezdu ruského agenta s jedem ricin napsal týdeník Respekt. Přicestovat měl před několika týdny s diplomatickým pasem. Moskva to dementovala jako novinářskou kachnu. Diplomatův příjezd však potvrdil ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Že by do Prahy přivezl jed, v rozhovoru Seznam Zprávám odmítl - podle svých slov měl v kufru pouze bonbony a dezinfekci. Policejní ochranu nicméně v návaznosti na jeho příjezd dostali pražský primátor Zdeněk Hřib, starosta Prahy 6 Ondřej Kolář a starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný.

Ti se v minulosti dostali do sporu s Rusy kvůli odstranění sochy maršála Koněva, vybudování pomníku vlasovcům a přejmenování pražské ulice Pod Kaštany na ulici Borise Němcova po jednom z kritiků putinovského režimu.

Ruské velvyslanectví v Praze se nedávno obrátilo na české Ministerstvo zahraničí kvůli ochraně svého diplomata. Ambasáda v prohlášení na svém Facebooku uvedla, že její zaměstnanec kvůli lživému a nepodloženému obvinění z útoku na pražské politiky čelí výhrůžkám. Požádala proto českou stranu o poskytnutí policejní ochrany a učinění takových opatření, která zabrání útokům na ruského diplomata.

Opozice na ČT avizovala, že je připravena o tom diskutovat i na plénu Sněmovny. „Pokud se pan Hamáček rozhodne zahájit tuto debatu, my ho v tom podpoříme,“ řekl předseda STAN Vít Rakušan.

Reklama

Doporučované