Hlavní obsah

Hamáček má po jednání s Tomanem covid-19, ostatní účastníci jsou negativní

Foto: vlada.cz

Ministr vnitra Jan Hamáček.

Reklama

aktualizováno •

Druhým vládním činitelem, který byl pozitivně testován na koronavirus, je vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček.

Článek

Šéf krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) oznámil, že má pozitivní test na nemoc covid-19. „Ano, mám bohužel také koronavirus, testy na covid-19 potvrdily, že jsem pozitivní,“ napsal Hamáček ve středu dopoledne na Twitter.

Hamáček se nechal testovat po setkání s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (ČSSD), u kterého test koronavirus potvrdil v neděli. Právě při tomto jednání se pravděpodobně nakazil.

„Jsem doma v izolaci, ale pracuji dál online, včetně jednání vlády,“ dodal Hamáček.

S nakaženým ministrem Tomanem se ve čtvrtek v Lidovém domě setkali i další členové vedení ČSSD, na grémiu probírali, jak dál po krajských a senátních volbách.

Jak popsali Seznam Zprávám někteří účastníci tohoto jednání, politici sociální demokracie na sobě měli většinou roušky. Hamáček pak dokonce respirátor. I přesto se nakazil.

„Bohužel platí, že žádná ochrana není stoprocentní a veškerá opatření slouží k tomu, aby se minimalizovala rizika přenosu,“ uvedl Hamáček pro Seznam Zprávy. „O to víc prosím naše spoluobčany, aby nařízení vlády dodržovali,“ dodal.

Testy ostatních účastníků jednání jsou však podle mluvčí sociální demokracie Evy Gregorové negativní.

„Výsledek mám negativní. Ale do neděle mám být ještě v karanténě,“ napsal Seznam Zprávám ministr kultury Lubomír Zaorálek. Negativní test potvrdil i šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Poslanec Ondřej Veselý byl na jednání také, na test se ale chystá až zítra.

Toman jednal i se Zemanem

Jakmile se nákaza prokázala u ministra Tomana, šli všichni účastníci jednání vedení ČSSD do preventivní kariéry. A to i přesto, že měli během schůzky roušky. Alespoň to tvrdí. A podle nových pravidel není v takovém případě karanténa nutná.

Právě na to se odvolává prezident Miloš Zeman. S ním se totiž ministr zemědělství setkal ve středu 14. října v Lánech. Do karantény ale nešel. „Opatření byla dodržena, pan prezident není ohrožen,“ napsal Seznam Zprávám jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Posléze se nákaza potvrdila i u poradce prezidenta Martina Nejedlého.

Reklama

Doporučované