Hlavní obsah

Hamáček má podporu pro vyjednávání s ANO, expertní týmy ho kritizovaly za nedostatek informací

Před vyjednáváním o vládě s ANO se v Lidovém domě sešlo užší vedení ČSSD.Video: M, Seznam Zprávy

 

Reklama

Před vyjednáváním o vládě s hnutím ANO se v Lidovém domě dnes odpoledne sešlo užší vedení sociální demokracie. Předseda strany Jan Hamáček uvedl, že by za důstojné považoval obsazení pěti ministerstev.

Článek

Šéf ČSSD Jan Hamáček na schůzi řekl, že by od pondělí měly začít intenzivně o programu jednat expertní týmy sociální demokracie. Právě z jejich strany ale zazněla kritika Hamáčka. Chtějí, aby s nimi předseda strany více komunikoval a nedozvídaly se informace pouze prostřednictvím médií.

Hnutí ANO ve středu informovalo, že až do 10. dubna bude o spolupráci jednat jen se sociálními demokraty. Jejich menšinový kabinet by měla podporovat KSČM.

Hamáček pro Seznam Zprávy uvedl, že sociální demokracie usiluje v kabinetu o pět ministerstev. Podle poslance Antonína Staňka by měla mít zájem především o oblasti, které jsou pro stranu typické. „Tedy oblast sociální, zdravotnictví, ale také nějaké silové ministerstvo, hovořilo se o ministerstvech spravedlnosti či vnitra,“ uvedl.

Poslanec Jaroslav Foldyna připomněl, že premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) čelí trestnímu stíhání kvůli případu Čapího hnízda. „Jednou z věcí by mělo být minimálně ministerstvo spravedlnosti nebo vnitra, které má tyto věci na starosti,“ uvedl. K jednáním by rovnou přizval i komunisty. Členy vlády za ČSSD by podle něj neměli být poslanci, což se týká i šéfa strany Hamáčka. „Ale je to otázka k diskusi, není to žádné ultimátum,“ dodal.

Chceme pět ministerstev, vzkazuje Hamáček ANO. Naznačil i to, jaký post by rád pro sebe.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

Babiš na závěr svého jednání o drogové problematice novinářům řekl, že dohodu mezi ANO a ČSSD by mohli stvrdit všichni poslanci obou stran. Zdůvodnil to spekulacemi, že všichni poslanci sociální demokracie by nemuseli hlasovat pro vládu, i kdyby se na ní strany domluvily. „Jsou takové spekulace, že to bývalé vedení (ČSSD) je zásadně proti,“ uvedl. Právě bývalý premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka přitom podle něj zničil minulý kabinet.

Staněk novinářům řekl, že na předsednictvu očekává informace, totéž uvedl i Foldyna. „Je třeba více jednat se zástupci poslaneckého klubu a lidé z regionů nemají žádné informace,“ řekl Foldyna. Dovedl by si představit větší intenzitu jednání vedení s poslanci i zástupci sociálnědemokratických krajů.

Olomoucký primátor Staněk trvá na tom, aby účast ve vládě potvrdilo vnitrostranické referendum, jak s tím počítali nově zvolení lídři strany. „Jednou jsme řekli, že to bude referendum, tak by to mělo být referendum, myslím, že nemá smysl tady z toho problému utíkat,“ řekl. Také podle Foldyny jde o věc, která patří k rozhodování jednoznačně všem členům.

Babiš zopakoval, že ČSSD je jedinou stranou, se kterou bude ANO nyní jednat. „Pokud domluvíme nějaké podmínky, tak potom určitě v případě pozitivního rozhodnutí sjezdu (ČSSD) bychom na to referendum počkali,“ řekl Babiš.

Pořad Výzva sledujte každý všední den ve 21:00 a 21:30 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované