Hlavní obsah

Hamáček navrhuje urychlit vyhoštění odsouzených cizinců. „Vnitro je dnes bezzubé,“ říká ministr

Tiskový brífink Jana Hamáčka.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce, aby bylo možné rychleji zrušit pobyt cizinci, který se v Česku opakovaně dopustí úmyslné trestné činnosti. Zatímco dnes proces ukončení pobytu trvá dva roky a déle, nově by to mělo být maximálně šest měsíců.

Článek

Hamáček má v plánu předložit pozměňovací návrh k vládní novele zákona o pobytu cizinců na území České republiky. Ve druhém čtení tak bude chtít změnit zákon tak, aby bylo možné rychleji zrušit pobyt cizinci, který se na českém území opakovaně dopustí úmyslné trestné činnosti.

Dnes proces ukončení pobytu trvá dva roky a déle, podle Hamáčka by to nově mělo být maximálně šest měsíců.

„Česká republika je sedmou nejbezpečnější zemí na světě. Nejedná se ale o samozřejmost, na bezpečí v naší zemi musíme neustále pracovat a zasloužit se o něj,“ řekl na tiskové konferenci Hamáček. Podle něj je dnes v souvislosti s vyhoštěním odsouzeného cizince ministerstvo vnitra často bezzubé.

Ministerstvo vnitra, v jehož čele Hamáček stojí, by tak nově mohlo snáze zrušit platnost povolení k pobytu cizinci, který byl v České republice třikrát odsouzen za spáchání úmyslného trestného činu (u trestů nepřesahujících tři roky odnětí svobody). Zákon už dnes umožňuje zrušit povolení k pobytu cizinci, který je odsouzen k nepodmíněnému trestu v délce přesahující tři roky.

Podle současných pravidel může vnitro zrušit cizinci platnost povolení bez toho, aby muselo být přihlíženo například k tomu, že má cizinec v České republice také rodinu, až po čtyřnásobném odsouzení.

„Proti rozhodnutí o zrušení pobytu by se po přijetí návrhu už nedalo odvolávat u Komise pro rozhodování ve věcech pobytu cizinců. Rozhodnutí by tak bylo napadnutelné žalobou u soudu, který bude mít ale nově lhůtu na rozhodnutí 90 dnů. Stejnou lhůtu pro rozhodnutí bude mít také Nejvyšší správní soud v případě podání kasační stížnosti. V současnosti žádné takové lhůty neexistují. Všechna tato opatření výrazně zkrátí dobu pobytu trestaného cizince na českém území a uspíší tím i následný proces vyhoštění,“ myslí si předseda ČSSD.

Podle Hamáčka by zároveň obvinění cizinci neměli mít možnost seznámit se s utajovanými skutečnostmi, které soudu poskytnou bezpečnostní složky.

Reklama

Doporučované