Hlavní obsah

Hamáček naznačuje hry kolem Vrbětic. Jediná chyba? Vyjádření Babiše

Foto: ČTK

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Reklama

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nadále nechce říct, kdy se dozvěděl o mezinárodním skandálu v souvislosti s kauzou Vrbětice. V rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že to je věc, kterou kvůli utajení nemůže říct.

Článek

Vicepremiér Jan Hamáček nechce říct, kdy se dozvěděl, že ruská GRU je hlavním podezřelým v případě z výbuchu ve Vrběticích.

„To je věc, kterou vám nemohu říct, protože kolem té věci probíhala spousta jednání, spousta úkonů, které jsou většinou v nějakém režimu a já musím respektovat zákony. Veškeré kroky České republiky v tomto směru byly koordinovány s cílem ochránit naši zemi,“ řekl ministr Hamáček v Otázkách Václava Moravce na České televizi.

Ministr vnitra reagoval také na to, zda je pravda, že mu premiér Andrej Babiš zakázal cestu do Moskvy nebo jestli už od středy věděl, že je cesta zastírací manévr. „Dá se říct, že to vyjádření pana premiéra byla jediná možná věc, která se úplně nepovedla. To se stává, nikdo není dokonalý. My jsme se snažili ty věci koordinovat na maximum,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi.

V rozhovoru naznačil, že informace o cestě do Ruska sloužily jako zástěrka. „Dovedete si představit, kdybych byl v Moskvě a praskla taková informace,“ ptal se Hamáček.

Výbuch ve Vrběticích se zřejmě odchýlil od plánu a neměl nastat na území Česka. Policie podle Hamáčka pracuje s variantou, že munice měla explodovat až později v Bulharsku. Důkazy o zapojení Ruska jsou podle Hamáčka dostatečné.

„Mohu říct, že ty informace, které máme od zpravodajských služeb, nás opravňují k tomu vystoupení, které jsme včera s panem premiérem učinili. Současně ty informace přesvědčily i pana prezidenta republiky, aby naše kroky podpořil. A to je vše, co v této chvíli k tomu mohu říct,“ řekl ke kauze Vrbětice ministr Hamáček

V muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku explodovala munice 16. října 2014, při výbuchu zemřeli dva lidé. Další velká exploze pak nastala 3. prosince. „Dá se říci, že se při prvním výbuchu odehrálo něco jiného, než bylo plánováno,“ uvedl Hamáček. Připustil, že podle vyšetřování je pravděpodobné, že munice měla být v době plánovaného výbuchu až v Bulharsku. Případ by tak mohl mít spojitost s bulharským obchodníkem se zbraněmi Emilijanem Gebrevem, který byl v roce 2015 otráven, útok však přežil. Česko už na vyšetřování výbuchů s Bulharskem spolupracuje.

Reklama

Doporučované