Hlavní obsah

Jourová řekla, jak Hamáček (ne)požádal o společnou akci proti Rusům

Foto: Profimedia.cz

Ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) jednal se svými unijními protějšky o Vrběticích.

Reklama

„Reakce EU ukazuje, že Česko má spojence a není opuštěné,“ komentoval ministr Jan Hamáček setkání ministrů zahraničí EU. „Česko nepožádalo o koordinované vyhoštění ruských diplomatů,“ řekl zase šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Článek

Hamáček své unijní protějšky informoval o vyšetřování výbuchu skladu s municí ve Vrběticích na pondělní videokonferenci.

Výbuch ve Vrběticích z roku 2014 má podle informací premiéra a vicepremiéra na svědomí ruská rozvědka, konkrétně dva ruští agenti GRU Miškin a Čepiga. Stejní agenti, kteří stáli za otravou rusko-britského agenta Sergeje Skripala v roce 2018 v britském Salisbury. Tehdy Velká Británie, ještě jako člen Evropské unie, svolala mimořádný summit unijních lídrů. Jaká je unijní reakce na události ve Vrběticích?

Podpora přišla víceméně jednohlasná. Na unijní úrovni ale nejsou Vrbětice jediné téma, které se ve spojení s ruským režimem řeší. Aktuálně unijní lídři vyzývají ruské úřady k tomu, aby poskytly lékařskou pomoc uvězněnému ruskému opozičníkovi Alexeji Navalnému, který loni přežil útok novičokem a jeho aktuální zdravotní stav se podle jeho týmu zhoršuje.

Další téma do „ruského balíčku“ je zvyšující se tenze na hranicích s Ukrajinou. EU chce jednak zcela ukončit stále trvající konflikt na východě země a také deeskalovat napjatou situaci na hranicích, kde i po skončení vojenského cvičení zůstaly ruské vojenské jednotky. Ukrajina už EU vyzvala k dalším sankcím vůči Rusku.

„Unijní špičky chtěly počkat na jednání ministrů zahraničí, ano, byla tam denní prodleva,“ vysvětluje Seznam Zprávám místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Ta byla vůbec jedinou zástupkyní evropské exekutivy, která se k Vrběticím v neděli na Twitteru jasně vyjádřila.

Požádali – nepožádali

V pondělí se konala plánovaná videokonference ministrů zahraničí EU. Jan Hamáček už avizoval, že téma Vrbětic bude svým unijním kolegům tlumočit. A dostalo se mu plné podpory šestadvaceti států EU.

„Měli jsme dnes dvě důležitá témata: Etiopii a Rusko a vše, co se ho týká, hlavně tedy Ukrajiny,“ zahájil tiskovou konferenci šéf evropské diplomacie Josep Borrell. „Další událostí je zdravotní stav Alexeje Navalného. Dostali jsme informaci, že Navalného odvezli do původní věznice, požadujeme ale, aby mu byl umožněn přístup ke zdravotnické péči,“ pokračoval.

„A také nás informoval český ministr zahraničí o vyšetřování výbuchu muničního skladu. Vyjadřujeme plnou podporu české vládě,“ shrnul stručně Borrell. Na otázku novinářů poté Borrell sdělil, že Česká republika EU nepožádala o koordinované vyhoštění ruských diplomatů z unijních zemí, stejně jak tomu bylo po útoku v britském Salisbury.

Vicepremiér Hamáček později oponoval, že o solidaritu požádal, v anglickém originále prý jeho sdělení znělo: „Let me use this opportunity to ask for your solidarity, be it EU/national statements or possible evictions of Russian intelligence officers from European soil.“ (V češtině: „Dovolte, abych využil této příležitosti a požádal vás o solidaritu, buďto vyjádřením, nebo možným vyhoštěním pracovníků ruských zpravodajských služeb z evropské půdy.“)

„Pokud vím, pan Hamáček požádal o vyjádření solidarity. Nebyla tam nějaká specifikace, jakým způsobem by se to mělo stát. To znamená, že to možná bylo částečně nějaké nedorozumění,“ komentuje eurokomisařka Jourová. S tím, že konkrétní rozhodnutí by mělo zůstat na kompetenci členských států.

„Chápu to tak, že nešlo o stejnou věc, o kterou požádala Velká Británie v roce 2018,“ upřesňuje Jourová a dodává, že by podle jejích informací mělo dojít k dalším jednáním mezi českou diplomacií a Josepem Borrellem.

Další projevy solidarity

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell již před schůzkou řekl, že Českou republiku a její rozhodnutí vyhostit 18 ruských diplomatů, kteří byli označeni Bezpečnostní informační službou za agenty, podpořil. V průběhu schůzky o podpoře tweetovala také slovinská diplomacie.

V neděli vyjádřil podporu slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok, který informace ohledně výbuchu muničního skladu ve Vrběticích označil za „bezprecedentní“. Slovenský premiér Eduard Heger se rozhodl kvůli českému vyšetřování ruské aktivity v zemi svolat i vlastní bezpečnostní radu státu.

„Ze strany Evropské komise tu je plná podpora české pozice,“ řekl na pondělním tiskovém briefingu mluvčí Evropské komise Eric Mamer. Dodal, že je šéfka komise Ursula von der Leyenová v neustálém kontaktu s premiérem Babišem, a to nejen kvůli aktuálním rusko-českým vztahům. Mamer ale připomněl, že se jedná o agendu schůzky unijních ministrů zahraničí.

Reklama

Doporučované