Hlavní obsah

Hamáček nestíhá program šéfa dvou ministerstev. Setkání ministrů vnitra EU o migraci bude bez něj

Foto: Profimedia.cz

Hamáček dá přednost summitu NATO.

Reklama

Místopředseda vlády by měl ve středu být na setkání ministrů zahraničí EU a zároveň na jednání ministrů vnitra EU o migraci.

Článek

Přestože nová vláda ANO a ČSSD teprve čeká na hlasování o důvěře ve Sněmovně, musí - i kvůli samotnému hlasování - řešit komplikaci.

Místopředseda vlády, ministr vnitra Jan Hamáček, který je zároveň pověřen řízením Ministerstva zahraničních věcí, se totiž nestihne zúčastnit důležitých setkání na mezinárodní úrovni.

Musel ohlásit svou neúčast na středečním setkání ministrů EU o migraci. Ve stejný den se totiž v Bruselu koná i summit Severoatlantické aliance, kam Hamáček doprovodí premiéra Andreje Babiše.

Jak Hamáček oznámil na pondělní tiskové konferenci, na setkání evropských ministrů vnitra do Innsbrucku vyšle Česko pouze jeho náměstka Jiřího Nováčka.

Video: Vyjádření Jana Hamáčka na konferenci k představení elektronické občanky

Jan Hamáček o souběhu událostí ve své funkci. Video: Seznam Zprávy

Ale ani to není jisté.

Obě události se totiž kryjí s datem, kdy bude nová vláda hnutí ANO a ČSSD žádat Sněmovnu o důvěru.

„Doprovodím pana premiéra do Bruselu za předpokladu, že hlasování o důvěře vládě skončí už ve středu. Pokud by se protáhlo do čtvrtka, pak by naše účast samozřejmě možná nebyla,“ uvedl Hamáček s tím, že už má na summitu předjednáno několik bilaterálních schůzek s ministry zahraničí jiných zemí.

Zasedání nejvyšších představitelů států a vlád zemí Aliance se bude zabývat aktuálními bezpečnostními výzvami, včetně vztahů s Ruskem, sdílením obranných výdajů, modernizací a reformou velitelské struktury NATO i jejím dalším rozšiřováním.

Šéfové vlád a prezidenti proberou také pomoc partnerům NATO v budování obranných kapacit pro boj proti terorismu. Summit by měl nejspíš rozhodnout i o zahájení přístupových rozhovorů s Makedonií, sjednat nové výcvikové mise NATO v Iráku a přijmout politický závazek k pokračování alianční podpory Afghánistánu i po roce 2021.

Na programu budou rovněž jednání s Gruzií a Ukrajinou o spolupráci v oblasti Černého moře. Summit má také potvrdit další posílení spolupráce mezi NATO a Evropskou unií. Na okraji jednání se podle Černínského paláce uskuteční ministerské zasedání koalice k porážce takzvaného Islámského státu.

Kdy by mohlo mít Česko plnohodnotného ministra zahraničí a zda to bude prezidentem odmítnutý Miroslav Poche, Hamáček neupřesnil.

„Řekl jsem, že celý problém nevznikl vinou sociální demokracie a že jsme připraveni ho řešit. Současně jsem řekl, že celý problém není možné vyřešit v řádu dnů. A to je odpověď, na které stále trvám a trvám na tom, že problém stále řešíme,“ dodal.

Reklama

Doporučované