Hlavní obsah

Hamáček o prezidentovi: Cítí se dobře, ale měl by na sebe dávat pozor

Foto: Jiří Ovčáček

Jan Hamáček na audienci u prezidenta Miloše Zemana.

Reklama

Předseda ČSSD se sešel s prezidentem Milošem Zemanem. Vysvětloval mu například, proč sociální demokracie nepodpořila rozpočet.

Článek

Ministr vnitra Jan Hamáček navštívil v Lánech prezidenta Miloše Zemana. Hovořili spolu o sociální demokracii, volbách v Německu, ale i rozpočtu, proti němuž ČSSD hlasovala.

Zeman se podle něj po návratu z nemocnice cítí dobře, působil prý, že je v dobré fyzické kondici. „Je ale potřeba, aby na sebe dával pozor, protože každá taková hospitalizace s sebou nese zátěž,“ dodal Hamáček.

Podle fotky, kterou zveřejnil na Twitteru prezidentův mluvčí, se schůzky účastnil i kancléř Vratislav Mynář.

Prezidenta prý zajímala atmosféra v ČSSD před nadcházejícími volbami, předsedy Hamáčka se ptal třeba na to, jak vnímá předvolební průzkumy. „Řekl jsem mu, že pokud počítám volební potenciál, pohybujeme se kolem desíti procent, což ho potěšilo,“ uvedl.

Zemana prý potěšila i Hamáčkova víra v to, že sociální demokraté po volbách opět usednou v Poslanecké sněmovně. „Potěšilo ho to, protože on je sociální demokrat,“ řekl Hamáček Novinářům. Zeman, který byl po odchodu z ČSSD tváří Strany práv občanů, před několika měsíci veřejně uvedl, že letos bude volit hnutí ANO.

Co se týká povolebního vývoje v Česku, do detailů prý nešli. „Prezident je ale člověk, který v zásadě nemění své názory. Nečekám, že ho změní v prohlášení, že složením vlády pověří předsedu nejsilnější strany, tedy strany s nejsilnějším poslaneckým klubem.“

Hamáček prezidentovi vysvětloval i neshodu mezi vládními stranami na rozpočtu pro rok 2021. Ministři za sociální demokracii v pondělí hlasovali proti, protože se se svým partnerem nedohodli na růstu platů státních zaměstnanců. ČSSD prosazovala růst o tři tisíce korun, ANO si prohlasovalo jen 1 400 korun.

„Snažil jsem se mu vysvětlit, že to, co prohlasovalo ANO, bude znamenat reálné snížení platů pro mnoho policistů či hasičů. Mám pocit, že toto vysvětlení přijal,“ uvedl Hamáček. Silné výhrady proti rozpočtu podle něj prezident nemá.

Se Zemanem prý hovořili i o výsledku voleb v Německu, kde vyhrála tamní sociální demokracie. Šéf té české připomněl, že prezidenta pojí přátelství s německým prezidentem Frankem Walterem Steinmaierem, který je členem Sociálnědemokratické strany Německa.

Reklama

Doporučované