Hlavní obsah

Hra o čtyři tisíce škodovek? Hamáček chce zrušené tendry na policejní auta řešit žalobou

Jan Hamáček představil další kroky ohledně zrušeného tendru na policejní auta.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v červnu zrušil výběrové řízení na osobní i policejní auta pro ministerstvo vnitra za více než 2 miliardy korun. Ministerstvo s rozhodnutím nesouhlasí a situaci chce řešit správní žalobou.

Článek

Ministr vnitra Jan Hamáček upřesnil další kroky kvůli červnovému zrušení tendru na policejní auta za 2,25 miliardy korun Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). V pondělí ministerstvo vnitra vyhlásilo nový tendr na auta za dvě miliardy. Jan Hamáček na dnešní tiskové konferenci uvedl, že ministerstvo chce situaci řešit správní žalobou ke Krajskému soudu v Brně.

Ministerstvo také vypsalo dvě nová výběrová řízení. První z nich je vypsáno v hodnotě půl miliardy korun. Několik stovek nových vozidel by podle Hamáčka mělo být dodáno koncem tohoto roku nebo začátkem roku 2020. Současně je do 22. srpna vypsáno výběrové řízení na téměř čtyři tisíce vozidel nejen pro policii, ale také pro další složky jako například hasičský záchranný sbor.

Hamáček už dříve uvedl, že s verdiktem antimonopolního úřadu nesouhlasí a chce ho právně napadnout. Ohradil se i policejní prezident Jan Švejdar.

„Od roku 2017 se ministerstvo snaží nakoupit pro policii a policejní složky nová osobní vozidla, bohužel narážíme na komplikace ze strany ÚOHS,“ řekl Jan Hamáček na tiskové konferenci.

Vítěz zrušeného výběrového řízení měl s ministerstvem uzavřít rámcovou dohodu na dodávku osobních aut v policejním i běžném provedení na roky 2018 až 2021. Podle antimonopolního úřadu technické podmínky tendru zvýhodňovaly automobilku Škoda Auto. Podle slov Jana Hamáčka ministerstvo postupovalo správně a nikoho nediskriminovalo. Podle Hamáčka policisté také v současné době jezdí ve vozidlech, která už měla být dávno vyřazena z provozu.

„Chci jasně odmítnout námitky úřadu, který říká, že výběrová řízení byla vypsána na míru jednomu výrobci. Podmínky, které jsme stanovili, vznikly na základě práce odborné skupiny, která je dva měsíce připravovala na základě požadavků policistů,“ uvedl ministr vnitra.

Jako problematické viděl ÚOHS omezení provedení aut na typy sedan a hatchback, požadavek na pětidveřovou karoserii i stanovení rozměrů interiéru vozů. Hamáček ale řekl, že ministerstvo postupovalo správně a nikoho nediskriminovalo. Podle něj policie taková auta potřebuje.

„Přijde mi naprosto logické, že policejní vozidlo má mít pět dveří. Pokud si někdo myslí, že opravdu policie bude jezdit v kabrioletech nebo ve třídveřových vozidlech, tak opravdu nevím, kde žije,“ vyjádřil se Jan Hamáček k výhradám ÚOHS ohledně požadavku ministerstva na pětidveřová policejní auta.

Už v pondělí ministerstvo vyhlásilo nový tendr na nákup asi 4 000 osobních aut za zhruba dvě miliardy. Informace byly zveřejněny ve Věstníku veřejných zakázek. V nové zakázce opět u velké části žádaných aut největší konkurenti Škody většinou požadavkům nevyhoví, vyplývá ze zadávací dokumentace.

Reklama

Doporučované