Hlavní obsah

Hamáček pohrozil koncem koalice, pokud Sněmovna zvolí Semína do Rady ČTK

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Sněmovna vybírá členy Rady České tiskové kanceláře za předsedu Miroslava Augustina (zvolen za ANO) a za Jakuba Heikenwäldera (zvolen za KDU-ČSL), jimž pětiletý mandát končí. Babiš popřel, že by poslanci ANO pro Semína hlasovali.

Článek

Pro sociální demokracii by bylo nepřijatelné zvolení kandidáta hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Michala Semína do Rady ČTK hlasy hnutí ANO. Předseda ČSSD Jan Hamáček při příchodu na jednání vlády novinářům řekl, že pokud by si koaliční partneři nemohli věřit v takto zásadních hlasováních, nemělo by smysl ve vládní spolupráci pokračovat.

Hlasování ve Sněmovně budou předmětem úterní koaliční rady. „Musíme si dořešit tu debatu z minulého týdne, kdy jsme se hlavně věnovali fungování v Poslanecké sněmovně, abychom se vzájemně nepřekvapovali,“ uvedl Hamáček. Dodal, že podpora kandidátů SPD ze strany ANO v některých personálních otázkách je věc, která je pro ČSSD nepřijatelná.

Sněmovna na počátku června nezvolila žádného z kandidátů na dvě místa v Radě ČTK, která se uvolní 20. června. Ke zvolení bylo nutných 89 hlasů. Semín jich získal 83. Do druhého kola volby kromě něj postoupili také zastupitel hnutí ANO v Praze 3 David Soukup s 82 hlasy, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Josef Šlerka nominovaný Piráty a lidovci se 72 hlasy a bývalý předseda rady Tomáš Mrázek navržený ODS s 36 hlasy.

Hamáček řekl, že zvolení Semína by bylo obrovským problémem. „Pan Semín je pro nás nepřijatelný. To by znamenalo, že ta důvěra prostě nefunguje. Pokud bychom si nebyli schopni věřit v takto základních věcech, pak nemá smysl v tom pokračovat,“ řekl. Koalice by se podle něj měla bavit i o fungování vlády a o tom, jak její členové chápou koaliční smlouvu.

Hnutí ANO podle premiéra Andreje Babiše (ANO) kandidáta Svobody a přímé demokracie Michala Semína do Rady ČTK nevolilo a volit nebude. Předseda vlády v textové zprávě zaslané ČTK označil informaci o předchozí podpoře Semína ze strany jeho hnutí za nesmysl. Babiš dodal, že nechápe, proč o tom předseda koaliční ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček hovoří.

Vyjádření ministryně práce a sociálních věcí Jany MaláčovéVideo: Seznam Zprávy

Sedmičlenná Rada ČTK je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do její působnosti náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu agentury. Kandidáty do Rady ČTK navrhují poslanecké kluby. ČTK veškeré své náklady hradí z komerční činnosti. Sněmovna vybírá nové členy rady za předsedu Miroslava Augustina (zvolen za ANO) a za Jakuba Heikenwäldera (zvolen za KDU-ČSL), jimž končí pětiletý mandát.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek minulý týden ČTK napsal, že ANO usiluje o zvolení svého kandidáta Soukupa. „Je to tajná volba a já na rozdíl od médií nevím, jak kdo hlasoval,“ uvedl. Proti volbě činovníka spolku Akce D.O.S.T. Semína se minulý týden postavila například Federace židovských obcí. Semín podle ní vystupuje antijudaisticky a dohled nad veřejnoprávní tiskovou agenturou by neměl být svěřován lidem s fundamentalistickým viděním světa.

Reklama

Doporučované