Hlavní obsah

Hamáček: Reakce Ruska je silnější, než jsme čekali

Foto: vláda.cz

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Reklama

Ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že reakce Ruska, tedy vyhoštění 20 zaměstnanců české ambasády v Moskvě, je tvrdá. Jak bude Česko reagovat, chce Hamáček řešit dnes s premiérem.

Článek

Dnes z Prahy odletí 18 ruských diplomatů a naopak do české metropole se večer vrátí vládním speciálem zaměstnanci české ambasády v Moskvě, které Rusko vyhostilo. Pro ambasádu je to podle ministra Jana Hamáčka tvrdá rána. Mrzí ho, že lidem, kteří se museli rychle sbalit, nastalá situace komplikuje život, i když za to nemohou.

„Reakce je silnější, než jsme očekávali. Je to víc diplomatů, než jsme my vypověděli. Chci jasně říct, že jsme tu reakci museli očekávat, současně Česká republika ale nic neprovedla. Rusové dávají najevo, jak jim to vadí,“ řekl na tiskové konferenci na ministerstvu zahraničí ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD).

Hamáček také dnes dopoledne jednal s ministry zahraničí EU a řekl, že země vyjadřují podporu Česku. „Požádal jsem o výraz solidarity. Ukazuje to, že Česká republika má spojence, není opuštěná. Jsme schopni postupovat jednotně,“ řekl Hamáček.

Rusko vyhostí 20 zaměstnanců české ambasády, ze země musejí odjet do dnešní půlnoci. Ruské ministerstvo zahraničí to podle svého dnešního vyjádření oznámilo českému velvyslanci v Moskvě Vítězslavu Pivoňkovi. Toho si předvolalo v reakci na rozhodnutí České republiky vyhostit 18 ruských diplomatů kvůli podezření, že příslušníci ruské tajné služby se zapojili do výbuchu skladu munice ve Vrběticích z roku 2014.

Moskva hrozila odvetou a mimo jiné uvedla, že v kroku české vlády vidí americký vliv. Ministr vnitra a zahraničí Hamáček řekl, že ho vysoký počet vyhoštěných pracovníků české ambasády překvapil.

Ruská diplomacie ostře reagovala na sobotní oznámení české vlády a označila ho za provokaci. Obvinění z podílu ruských tajných služeb na výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích považuje Moskva za absurdní a nepodložená.

Česká vláda podle Hamáčka vyšle do Moskvy vládní speciál vzhledem k tomu, že vyhoštění čeští pracovníci dostali na odchod ze země jen o něco více než 24 hodin. Takto krátký termín přitom podle Hamáčka dává Rusko v poslední době často. „Něco podobného se stalo Polsku,“ uvedl s odkazem na diplomatickou roztržku Varšavy a Moskvy z posledních dní.

V Rusku podle Hamáčka nadále zůstane český velvyslanec Pivoňka, který bude zajišťovat komunikaci s tamní diplomacií. „Nepředpokládám, že by ruská strana teď měla nějaký zájem s námi moc hovořit,“ poznamenal vicepremiér. Postup české vlády však hájil: „To, co se tady teď stalo, znamená víceméně obrovské komplikace pro špionážní operace Rusů nejen v České republice, ale v celé střední Evropě a ten krok byl správný.“

Washington uvalil ve čtvrtek na Moskvu řadu sankcí a vyloučil ze země deset ruských diplomatů. Podle americké diplomacie jde o reakci na ruské vměšování do loňských amerických prezidentských voleb, na kybernetické útoky proti americkým vládním agenturám, na údajně agresivní vystupování vůči Ukrajině a další „škodlivé“ kroky Moskvy. Ta podobná obvinění odmítá. Rusko o den později vykázalo deset amerických diplomatů a uvedlo, že zváží i další odvetné kroky.

Reklama

Doporučované